a   v i l á g r ó l

Steven Pinker
Felvilágosodás most

Hajlamosak vagyunk a világot sötét és gonosz helynek látni. Erre erősít rá a médiából ránk zúduló jórészt negatív hírfolyam. Ebben a vaskos kötetben számtalan érvet, ábrát, kimutatást találhatunk arról, hogy az évszázadok alatt milyen temérdek területen ért el az emberiség bámulatos eredményeket. A megfékezett járványoktól, a csökkenő háborús pusztításig vagy épp az életminőségünk javulásáig. Persze, a megoldott problémák helyét újak veszik át, de bennünk van a lehetőség, hogy ezekre is választ kapjunk. Nem könnyű olvasmány, nem csupán termetes mérete miatt, hanem a nyelvezete és aprólékossága miatt sem. Azonban, aki veszi a bátorságot hozzá, átfogó képet kaphat a világunk jelen helyzetéről. Arról, hogyan jutottunk el ide, és merre tartunk.

Ajánlom: Mindenkinek, aki értékeli a múlt sikereit és szeretne ma is optimistábban tekinteni a jövőbe.


Hannah Fry
Emberek és gépek - Hogyan tartsuk a kezünkben az irányítást a mesterséges intelligencia korában?

Gépek, számítógépek, algoritmusok. Életünket keresztül-kasul beszövő mechanikus hálózatok. Segíteni hivatottak a hétköznapokban, ám tökéletlenségükből adódóan nem mindig érik el maradéktalanul a céljukat. Vannak fenntartásaink és kételyeink, hogy mi emberek vagyunk-e megbízhatóbbak vagy az általunk alkotott szerkezetek. A matematikus szerző példákkal szolgál többek között az igazságszolgáltatás, az orvoslás vagy a bűnüldözés területéről, hogyan is működnek a támogató rendszerek. Megmutatja, miben jobbak nálunk, miben gyengébbek és miként egészíthetjük ki egymást. Vajon csak félelmetes feltételezés a fellázadó mesterséges intelligencia és a gépek emberek feletti hatalom átvétele?

Ajánlom: Azoknak, akiket érdekel miként kapcsolódik össze ember és gép és ez hogyan szövi át a mindennapokat.
Nézd meg a szerző egy TED előadását is!


Alan Weisman

A világ nélkülünk

Elképesztő és sokkoló utazás a bolygónkon, ahonnan eltűnt az ember. Nagyképűen igyekszünk uralmunk alá hajtani a természetet, de ha eljön az idő, amikor mi már nem leszünk itt, a természet gyorsan visszafoglal mindent. Ugyanakkor bizonyos pusztításunkat, mérgeinket, nehezebben fogja kiheverni. Szemléletes és részletgazdag mű arról, honnan jöttünk, hol tartunk és mi vár ránk. És közben, mit tettünk a Földdel, mi vár még a bolygónkra. Elolvasva a könyvet, talán kicsit alázatosabban állunk hozzá a környezetünkhöz, megfontoltabban élünk, és másként tekintünk az emberi civilizáció által létrehozott vívmányokra.

Ajánlom: Mindenkinek, aki kedveli a természettudományos könyveket, aki szereti a sci-fit, akit érdekel a klímaváltozás témája, és aki tud még gyönyörködni a Földünk szépségeiben. (Amíg megteheti.)