a   v i l á g r ó l

Steven Pinker
Felvilágosodás most

Hajlamosak vagyunk a világot sötét és gonosz helynek látni. Erre erősít rá a médiából ránk zúduló jórészt negatív hírfolyam. Ebben a vaskos kötetben számtalan érvet, ábrát, kimutatást találhatunk arról, hogy az évszázadok alatt milyen temérdek területen ért el az emberiség bámulatos eredményeket. A megfékezett járványoktól, a csökkenő háborús pusztításig vagy épp az életminőségünk javulásáig. Persze, a megoldott problémák helyét újak veszik át, de bennünk van a lehetőség, hogy ezekre is választ kapjunk. Nem könnyű olvasmány, nem csupán termetes mérete miatt, hanem a nyelvezete és aprólékossága miatt sem. Azonban, aki veszi a bátorságot hozzá, átfogó képet kaphat a világunk jelen helyzetéről. Arról, hogyan jutottunk el ide, és merre tartunk.

Ajánlom: Mindenkinek, aki értékeli a múlt sikereit és szeretne ma is optimistábban tekinteni a jövőbe.


Hannah Fry
Emberek és gépek - Hogyan tartsuk a kezünkben az irányítást a mesterséges intelligencia korában?

Gépek, számítógépek, algoritmusok. Életünket keresztül-kasul beszövő mechanikus hálózatok. Segíteni hivatottak a hétköznapokban, ám tökéletlenségükből adódóan nem mindig érik el maradéktalanul a céljukat. Vannak fenntartásaink és kételyeink, hogy mi emberek vagyunk-e megbízhatóbbak vagy az általunk alkotott szerkezetek. A matematikus szerző példákkal szolgál többek között az igazságszolgáltatás, az orvoslás vagy a bűnüldözés területéről, hogyan is működnek a támogató rendszerek. Megmutatja, miben jobbak nálunk, miben gyengébbek és miként egészíthetjük ki egymást. Vajon csak félelmetes feltételezés a fellázadó mesterséges intelligencia és a gépek emberek feletti hatalom átvétele?

Ajánlom: Azoknak, akiket érdekel miként kapcsolódik össze ember és gép és ez hogyan szövi át a mindennapokat.
Nézd meg a szerző egy TED előadását is!


Alan Weisman

A világ nélkülünk

Elképesztő és sokkoló utazás a bolygónkon, ahonnan eltűnt az ember. Nagyképűen igyekszünk uralmunk alá hajtani a természetet, de ha eljön az idő, amikor mi már nem leszünk itt, a természet gyorsan visszafoglal mindent. Ugyanakkor bizonyos pusztításunkat, mérgeinket, nehezebben fogja kiheverni. Szemléletes és részletgazdag mű arról, honnan jöttünk, hol tartunk és mi vár ránk. És közben, mit tettünk a Földdel, mi vár még a bolygónkra. Elolvasva a könyvet, talán kicsit alázatosabban állunk hozzá a környezetünkhöz, megfontoltabban élünk, és másként tekintünk az emberi civilizáció által létrehozott vívmányokra.

Ajánlom: Mindenkinek, aki kedveli a természettudományos könyveket, aki szereti a sci-fit, akit érdekel a klímaváltozás témája, és aki tud még gyönyörködni a Földünk szépségeiben. (Amíg megteheti.)


Nagy Ádám
A Téridőn is túl

Gotham City, Középfölde, egy messzi-messzi Galaxis. Megannyi elképzelt világ, amelyekben elmerülünk, amikor szórakozásra, kikapcsolódásra vágyunk. A közkedvelt univerzumaink tökéletesen alkalmasak arra is, hogy a való életünkhöz kapcsolódjunk általuk. Példázatok legyenek, tanulságokat hordozzanak. Különleges gyűjteményes kötet ez, ahol tudományos, jogi, pszichológiai szempontból által kerülnek feldolgozásra az ismert fantáziavilágok szereplői, helyzetei, történései. Érdekes korrelációk, egyedi nézőpontok, elgondolkodtató következtetések tárházával találkozhat az olvasó.

Ajánlom: Azoknak, akik élvezettel lubickolnak a különböző irodalmi vagy filmes univerzumokban és attól sem riadnak vissza, ha ezek segítségével mélyebb, ismeretekre tehetnek szert a valóságunkról.