ü z l e t ,   m e n e d z s m e n t

Steve J. Martin, Noah J. Goldstein, Robert B. Cialdini
Kis lépés, nagy hatás - Milyen apró tettekkel érhetjük el céljainkat?

52 apró módszert vesznek górcső alá a szerzők, amelyek kis ráfordítással képesek nagyobb hatást gyakorolni az emberekre. Az ötletek bizonyítottan működőképesek, ezt számtalan tudományos kutatás eredményével erősítik meg. Nyoma sincs a száraz, unalmas elméleteknek, helyette rengeteg színes esetleírást olvashatunk.

Ajánlom: Azok számára, akik szeretnék a cégüket, vállalkozásukat fejleszteni vagy épp vezetőként, magánemberként, akár otthon is, szeretnének nagyobb hatással lenni másokra.


Jocelyn K. Glei
Tartsuk kézben hétköznapjainkat! - Napi rutin, fókusz és ötleteink megvalósítása

Ha szeretnénk kicsit rendezettebben tengetni a hétköznapjainkat, akkor tökéletes olvasmányra lelünk ebben a könyvben. Gyűjteményes formában, több szerzőnek a rövid fejezetekbe foglalt megjegyzéseivel találkozhatunk, amelyek fogyasztható és egyszerű köntösben adnak konkrét tippeket.

Ajánlom: Bárkinek, akinek gondja van a napi időbeosztásával, a koncentrációval és szeretné hatékonyabban intézni a dolgait.


Daniel H. Pink
Eladni emberi dolog - Meglepő igazságok mások meggyőzéséről

Az eladást sok tévhit kíséri a mai napig is. Ez az olvasmány kissé megnyitja a gondolatainkat afelé, mennyire hétköznapi és emberközeli az értékesítés. Mindannyian csináljuk valamilyen verzióban, és az előrelépésünkhöz elengedhetetlen is a művelése. Csak épp el kell térnünk az eladás köznyelvi megítélésétől és értelmezésétől. Ezt ismerhetjük meg ebben a szórakoztató és gondolattágító kötetben.

Ajánlom: Azoknak, akik szeretnek eladni és azoknak, akik nem szeretnek eladni. Azoknak, akik a kereskedelemben vagy a szolgáltatói szektorban dolgoznak.


Og Mandino
A tizenkettedik angyal

Megható szentimentális történet egy legendás író tollából. Egy ember, aki mindent elveszített, talpra áll, amikor a helyi csapat diákjait kell edzenie. Köztük egy csengécske, esetlen fiút, aki minden ügyetlensége ellenére tele van életszeretettel és reménnyel. A nagy tanítás időnként a legváratlanabb helyről érkezik.

Ajánlom: Akik szeretik az elgondolkodtató és megindító meséket.


Carmine Gallo
Storytelling - A történetmesélés ereje

Mintegy gyűjtemény, fejezetenként más és más nagy hatással bíró személy életén, meghatározó pillanatain keresztül kalauzol el a könyv a történetmesélés rejtelmeibe. A kiváló és emlékezetes sztorik tanulságai sokáig elkísérik majd az olvasót is.

Ajánlom: Mindenkinek, mert mindannyian az érvényesülésre törekszünk és ehhez elengedhetetlen, hogy jól tudjunk történeteket mesélni.


Rick Pitino, Bill Reynolds
Teher alatt nő a pálma

Rick Pitino kiemelkedően sikeres kosárlabdaedző a pályafutása során elsajátított és alkalmazott teljesítményfokozó és sikerleveket oszt meg az olvasóval. Saját életén keresztül ívelő fejlődéstörténet olvasmányos és történetmesélős formában.

Ajánlom: Azoknak, akik szeretik a teljesítményt, valamint a sportból hozott példákat, amelyek átültethetők az élet legkülönbözőbb területeire.


Ed Catmull, Amy Wallace
Kreativitás Rt. - Az inspiráció útjában álló nehézségek leküzdése a Pixar módszerével

A Pixar története eleve egy álom éltette csoda. Ahogy korai éveitől kezdve összefonódott a filmgyártással és sok nehézségen, sikertelenségen keresztül de végül is megalkotta az első egész estét animációs filmet. Méghozzá nem csak technikailag, hanem mesében, üzenetben is hihetetlen színvonalon. Amit aztán jó ideig meg is tartott. A mögötte álló ember, emberek elveivel ismertet meg minket ez a kötet.

Ajánlom: Cég és vállalkozás vezetőknek, kreatív munkával foglalkozóknak és azoknak, akiket érdekel a Pixar hogyan vált vezető animációs stúdióvá, hogyan képesek időről időre megújulni.


Ken Blanchard, Sheldon Bowles
Hajrá

Egy bezárásra ítélt gyár, egy frissen kinevezett főnök, a helyiek ellenállása és az indián bölcseletek alkalmazása a cégvezetésben, a termelés növelésben. Humorral átszőtt emberi történet egy kisváros lakói megélhetésének a megmentéséről.

Ajánlom: A kisregények és a sikertörténetek szerelmeseinek.


Vida Ágnes
Üzletanyu Születik - Minden, amit egy nőnek tudnia kell arról, hogyan indítsa el és vigye sikerre a saját üzletét

Ugyan én nem anyu vagyok, hanem apu, de azt megéltem, miként változtatja meg egy gyermek érkezése a család addigi, jól megszokott életvitelét. Újragondolásokra van szükség, változtatásokra, alkalmazkodásra. Nagyszerű, ha a munkánkat a pici igényeihez is hozzá tudjuk igazítani. Ezért érdekelt, hogy mit tud mondani olyasvalaki, aki az anyukaság mellett vált nemzetközileg is elismert üzletasszonnyá. Nagyon sokat. Hasznos és gyakorlatias alapelvek, ötletek, eszközök, útmutatások, amelyek segítenek, hogy akár otthonról is, sikerrel dolgozhassunk.

Ajánlom: Anyukáknak, apukának, akik a szülőséggel párhuzamosan, szeretnék a kezükbe venni a saját vállalkozásuk irányítását.


Charles Duhigg
Okosabban, gyorsabban, jobban - Hogyan legyünk hatékonyabbak az üzleti és a magánéletben?

A szerző nem kevesebbre vállalkozott, minthogy megcáfolja azt a tézist, hogy a sikerhez mindenkinél többet és keményebben kell dolgozni. Szerinte a prioritások megválasztásával és fókuszáltsággal sokkal eredményesebbek lehetünk. Fontos eldönteni, mi éri meg fáradozást és abba fektetni az időnket, a lehető leghatékonyabban. Megerősítésképpen tudományos, pszichológiai és üzleti példák egész sorát mutatja be.

Ajánlom: Azoknak, akik szeretik a hagyományostól eltérő gondolkodásmódot és megismernék azt is, hogyan működtethetik az elméleteket.


Chris Brügger - Michael Hartschen - Jiri Scherer
Egyszerűség - Hatékony stratégiák az üzleti sikerhez

Ennek a könyvnek már a mérete is rímel a címére. Ugyanis kicsi. A tördelése pedig szellős, könnyen áttekinthető, azaz teljes egészében az egyszerűséget hirdeti. Azt gondoljuk, ha valami komplex és bonyolult, az komolyságot ad és tekintélyt parancsol. Ezért szeretünk mindent a végletekig túlbonyolítani. Ez az egyszerű könyv bebizonyítja az ellenkezőjét, az üzleti siker valódi titka az egyszerűségben rejlik.

Ajánlom: Azoknak, akik szeretik az egyszerű dolgokat. Többek közt az egyszerű és világos könyveket is.


Jerry D. Twentier
Az elismerés varázsereje

Mindannyian vágyunk rá, mégsem szentelünk neki kellő figyelmet. Ez az elismerés. Hiányzanak a méltató szavak a munkahelyünkről, a dicséretek a párkapcsolatunkból vagy épp a gyermeknevelésünkből. Van élet az "ügyes voltál" tőmondaton kívül. Egy teljes könyvnyi történetet, ötletet kapunk, hogyan lehet ezt különböző helyzetekben, kapcsolatokban színvonalasan csinálni. A másik kihívás e téren, hogy gyakran mi magunk is nehezen fogadjuk el az elismerést. Ennek az elsajátítására is találunk frappáns fejezetet.

Azoknak: Akik úgy szeretnének őszintén és hitelesen értékelni másokat, hogy annak tényleg súlya legyen.


Sharon Rowe
Merj kicsi maradni! - Hogyan vállalkozz sikeresen és érj haza mégis vacsorára?

Üzletanyu amerikai módra. Egy hölgy tapasztalatai, aki sikerrel építette fel apróvállalkozását. Saját céget szeretett volna, de azt nem, hogy a fejére nőjön. A személyes értékrendjéhez és a közösség szolgálatához ragaszkodva indította el vállalkozását. Egyensúlyba hozta a munkát és a magánéletet, amelyet cége növekedése, illetve nemzetközi elismertsége ellenére is megtartott, megtart. Kitűnő példa a családcentrikus, élhető vállalkozás megvalósítására.

Ajánlom: Azoknak, akik aggódnak, hogy ha saját céget alapítanak, akkor mindent fel kell áldozniuk a siker oltárán.


Barabási Albert-László
A képlet - A siker egyetemes törvényei

Az Erdélyben született, majd Amerikában tanult hálózatkutató a siker törvényszerűségeit veti górcső alá. A sikernek jól megfigyelhető természete van, és olyan szabályrendszere, amelyet ha alkalmazunk, akkor magunk is eredményessé válhatunk. Számtalan kutatás, kísérlet, elemzés folyományaként született meg ez a könyv. Tudományos mű ez a javából, azonban lebilincselő, helyenként meglepő, befogadható nyelvezetű és mégis hétköznapian gyakorlatias.

Ajánlom: Azoknak, akik analitikusan tekintenek a világra és kíváncsiak arra, hogyan vetíthetnék rá, az itt szereplő törvényszerűségeket a saját sikerességükre. 


Michael Bungay Stanier
Szokj rá a coacholásra! - Beszélj kevesebbet, kérdezz többet, és hozd ki a csapatod tagjaiból a maximumot!

Ha mindig mindent megmondunk az embereinknek, mindent megoldunk helyettük, és csak menedzselünk, akkor nélkülünk nem igazán gurul majd a szekér. De ha megtanulunk kérdezni, irányított kérdéseket feltenni, akkor támogatjuk őket és nagyobb önállóságot adhatunk a kezükbe. Az író szerint akár 10 perces coaching szemléletű beszélgetésekkel célt érhetünk, fejlődést generálhatunk, erősíthetjük a csapatunk tagjait.

Ajánlom: Azoknak, akik levennének némi terhet a saját vállukról, és növelnék a munkatársaik önállóságát.


Gary Chapman - Paul White
A munkahelyi elismerés 5 nyelve - Útmutató az eredményes, személyre szabott motiváció gyakorlásához

Hatalmas erő rejlik az emberek elismerésében. Amikor egy munkahelyen úgy fejezzük ki a megbecsülésünket a kollégánk iránt, hogy azt ő valóban érzi, akkor azzal nem csupán a kapcsolatunkat szilárdítjuk meg, hanem a céget is fejlesztjük. Elégedett munkatársak, elégedett környezetet és elégedett ügyfeleket generálnak. Ilyen légkörben nagyobb a mentális jólét, a produktivitás, a lojalitás. A szeretetnyelvek lefordítása az elismerés nyelveire kiváló, személyre szabott ösztönzést, és a vállalat sikeresebb működését jelenti.

Ajánlom: Mindenkinek, aki pozíciójától függetlenül szeretné a munkahelyi közegét jobb hangulatúvá, eredményesebbé, az ottani kapcsolatait pedig gazdagabbá tenni.


Seth Godin
Az alkotás rutinja

Kis méretű könyv, amely tele van nagy mondatokkal. Rövid fejezetekben, töményen és lényegre törően mutat rá azokra az egyszerű tevékenységekre, amelyeket a napi rutinunkba beépítve, szokásunkká téve és rendszeresen alkalmazva, előhívhatjuk magunkból a kreativitásunkat. Mindannyian alkotunk az élet legkülönbözőbb területein. Elkél ehhez egy kis támogatás és inspiráció.

Ajánlom: Ha szükségünk van némi szemlélet frissítésre, szeretjük a frappáns és találó kifejezéseket, és ezekből merítve energikusabban állunk a kihívásainkhoz.


Tim Harford
A csecsemőtápszer, a radar és a kettős könyvelés - Hogyan formálja az innováció a gazdaságot?

50 találmány, 50 ötlet, 50 újítás, amelyek hatalmas változást hoztak az életünkben. Miközben megoldottak egy problémát, teljes iparágakat alakítottak át. És gyakran közvetve olyasmire is kihatottak, amihez alapjaiban nem is volt közük. Érdekfeszítő átlátni ezeket az összefonódásokat, fejlődési íveket. A haladás kerülhető el, és akkor is utat tör magának, ha kezdetben ellenállásba ütközik.

Ajánlom: Azoknak, akik szeretik tágabb aspektusból szemlélni a világot. Szeretik a rálátást és az összefüggések felismerését.


Adam Grant
Eredetik - Hogyan mozdítják előrébb a világot a nonkonformisták?

Kis türelmet, most olvasom.