é l e t r a j z

Gavin Edwards
Tom Hanks szerint a világ

A világ egyik legkellemesebb filmsztárjának biográfiája. Honnan jött, miken ment keresztül, és lett az, aki ma, egy megbízható, kenyérre kenhető, mégis klasszikus filmcsillag. A könyvben megszólalnak pályatársak, barátok, filmes alkotók. Helyet kapnak hétköznapi emberek történetei, akik valahol belebotlottak ebben a "kedves fickóba" és egy életre szóló emlékkel gazdagodtak. Megismerhetjük a színész különcségeit, rögeszméit és siker elveit. Valamint végig bogarászhatjuk az eddigi filmjeit, az érdekesebb háttér-információkkal megfűszerezve.

Ajánlom: Azoknak, akik bírják Tom Hanks-t. És azoknak, akik még nem.


Matthew McConaughey
Zöldlámpa - Brutális finomságok, szépségek, elhasalások. Szerelmeslevél az élethez.

Motivációs könyv, spirituális regény, önéletrajz. Szokatlan kombináció ez a szókimondó, olykor nyersen őszinte, költői nyelvezetű mű. 50 év jegyzeteiből, visszaemlékezéseiből, verseiből, összeálló élettörténet, gondolatmorzsák sokasága, melyek tartalmasak, és közben végtelen szórakoztatóak is. Egyedi hangulatú, különleges hangvételű memoár.

Ajánlom: Azoknak, akik szeretnek filozofálni az élet tanulságairól, és szeretnének a szerző szépfiús imidzsén túli, személyesebb világot is megismerni.


Rubik Ernő
A mi kockánk

Talán bele sem gondolunk, hogy ez a kis kocka, amely a 80-as évek óta meghatározó ikonja az emberiség kultúrájának, milyen számtalan szimbólumot hordoz. A születéséről, az elterjedéséről, magáról a kocka láz jelenségről, valamint alkotójának hátteréről tudhatunk meg többet. Mindezt a szerző mérnöki és filozófiai szemléletével vastagon átitatva. 

Ajánlom: Bárkinek, akit képes rabul ejteni ez a varázslatos játék, amely (vagy aki) egy személyben a káosz és a rend és aki szeretne közelebbről megismerkedni vele és készítőjével.


Arnold Schwarzenegger
Emlékmás - Életem hihetetlen, de igaz története

Vaskos életrajz, egyes témákban bővebben, másokban szellősebben kifejtve. Talán előzetesen több filmes sztorira számít az olvasó, aztán meglepődik, hogy sokkal több az üzlet és a politika. Nem feltétlenül baj, mert sokkal szerteágazóbb rétegeket fejthetünk le a népszerű sztárról. Néhol talán túl elfogult, néhol bűnbánóan őszinte, de hát ő Arnold, egy két lábon járó intézmény. A hazai kiadás gyengéje, hogy szokatlanul sok hiba és elírás marad a kötetben, de kárpótoljon minket, hogy rögtön négy sikertörténetet kapunk. A testépítőtét, az üzletemberét, a filmsztárét és a politikusét. 

Ajánlom: Azoknak, akikre valamilyen szinten hatással volt a karizmája, a munkássága, az eredményei, a büntető egysorosai, a szemlélete. És akik szeretik, ha időnként "visszatér".