k ö n y v e s p o l c

"A könyvek a legcsendesebb és legkitartóbb barátok; a legelérhetőbb és legbölcsebb tanácsadók, és a legtürelmesebb tanítómesterek." (Charles William Eliot)

Előszó
Az olvasás megkerülhetetlen. Onnantól kezdve, hogy elsajátítjuk, már csak rajtunk múlik használjuk-e ezt a képességünket. Biztos vagyok benne, sokat köszönhetek annak, ha az olvasás szeretetéről van szó, hogy gyermekkoromban anyukámat gyakran láttam olvasni. Ez egyfajta természetes állapot volt, így számomra is azzá vált. Hiszem, miközben az olvasás a személyes hasznunkra válik, a környezetünknek példamutató szokással szolgál. Ahogy azt is hiszem, hogy egy-egy jó könyv nem csak a mi életünkre lehet hatással, hanem közvetetten azokéra is, akik körülöttünk élnek.
Ezért alább megosztom néhány könyves élményemet, az elmúlt időkből. Mellette egy rövid megjegyzéssel, milyen értéket hordoz a mű és kinek a figyelmébe ajánlom.


Steve J. Martin, Noah J. Goldstein, Robert B. Cialdini
Kis lépés, nagy hatás - Milyen apró tettekkel érhetjük el céljainkat?


52 apró módszert vesznek górcső alá a szerzők, amelyek kis ráfordítással képesek nagyobb hatást gyakorolni az emberekre. Az ötletek bizonyítottan működőképesek, ezt számtalan tudományos kutatás eredményével erősítik meg. Nyoma sincs a száraz, unalmas elméleteknek, helyette rengeteg színes esetleírást olvashatunk.

Ajánlom:
Azok számára, akik szeretnék a cégüket, vállalkozásukat fejleszteni vagy épp vezetőként, magánemberként, akár otthon is, szeretnének nagyobb hatással lenni másokra.

Jocelyn K. Glei
Tartsuk kézben hétköznapjainkat! - Napi rutin, fókusz és ötleteink megvalósítása

Ha szeretnénk kicsit rendezettebben tengetni a hétköznapjainkat, akkor tökéletes olvasmányra lelünk ebben a könyvben. Gyűjteményes formában, több szerzőnek a rövid fejezetekbe foglalt megjegyzéseivel találkozhatunk, amelyek fogyasztható és egyszerű köntösben adnak konkrét tippeket.


Ajánlom:
Bárkinek, akinek gondja van a napi időbeosztásával, a koncentrációval és szeretné hatékonyabban intézni a dolgait.

Daniel H. Pink
Eladni emberi dolog - Meglepő igazságok mások meggyőzéséről

Az eladást sok tévhit kíséri a mai napig is. Ez az olvasmány kissé megnyitja a gondolatainkat afelé, mennyire hétköznapi és emberközeli az értékesítés. Mindannyian csináljuk valamilyen verzióban, és az előrelépésünkhöz elengedhetetlen is a művelése. Csak épp el kell térnünk az eladás köznyelvi megítélésétől és értelmezésétől. Ezt ismerhetjük meg ebben a szórakoztató és gondolattágító kötetben.

Ajánlom: Azoknak, akik szeretnek eladni és azoknak, akik nem szeretnek eladni. Azoknak, akik a kereskedelemben vagy a szolgáltatói szektorban dolgoznak.

Gary Champan
A szeretet, mint életforma 

A házassági tanácsadó szerző személyes tapasztalatain keresztül mutatja meg, mennyire a döntésen múlik, hogy szeretjük-e a társunkat vagy sem. Ez a kitartó döntés pedig életünkön át megmutatja jótékony vagy éppen kártékony hatását. Bárhol tartunk is most, hozhatunk egy új döntést. Ebben is példamutató könyv.

Ajánlom: Ideális azok számára, akik hosszútávra tervezik a párkapcsolatukat.

Og Mandino
A tizenkettedik angyal

Megható szentimentális történet egy legendás író tollából. Egy ember, aki mindent elveszített, talpra áll, amikor a helyi csapat diákjait kell edzenie. Köztük egy csengécske, esetlen fiút, aki minden ügyetlensége ellenére tele van életszeretettel és reménnyel. A nagy tanítás időnként a legváratlanabb helyről érkezik.

Ajánlom: Akik szeretik az elgondolkodtató és megindító meséket.

Gary Champan
A házasság négy évszaka

Egy párkapcsolat, házasság nem mindig fenékig tejfel. A szeretetnyelvek szakértője nagyszerűen felelteti meg az évszakok váltakozásait és jellemzőit a párkapcsolatokban fellelhető örömökkel, kihívásokkal. Saját praxisából származó példákkal teszi kézzelfoghatóbbá a témát, és elérhetőbbé azt, hogy megválaszthassuk, melyik évszakban szeretnénk a legtöbb időt eltölteni.

Ajánlom: Azok számára, akik már túl vannak párkapcsolatuk első nagy válságán, és szeretnék megtanulni kezelni a viszonyuk hullámhegyeit és völgyeit.

Carol S. Dweck
Szemléletváltás - A siker új pszichológiája

Minden pozitív életszemlélet és technika ellenére sem érjük el a hőn áhított céljainkat? A pszichológiaprofesszor szerző szerint az ok talán a nézőpontunkban keresendő. Tudományos kutatásokkal alátámasztva vezeti végig az érdeklődőt az iskolai, az üzleti vagy épp a magánéleti sikerességünk akadályain és segít érdemi megoldást találni.

Ajánlom: Akiket érdekelnek a személyiség fejlődés tudományosan is alátámasztott új ismeretei. Önmagunk legyőzése, hatékonyabb tanulás és jobb teljesítmény.

Carmine Gallo
Storytelling - A történetmesélés ereje

Mintegy gyűjtemény, fejezetenként más és más nagy hatással bíró személy életén, meghatározó pillanatain keresztül kalauzol el a könyv a történetmesélés rejtelmeibe. A kiváló és emlékezetes sztorik tanulságai sokáig elkísérik majd az olvasót is.

Ajánlom: Mindenkinek, mert mindannyian az érvényesülésre törekszünk és ehhez elengedhetetlen, hogy jól tudjunk történeteket mesélni.

Rick Pitino, Bill Reynolds
Teher alatt nő a pálma

Rick Pitino kiemelkedően sikeres kosárlabdaedző a pályafutása során elsajátított és alkalmazott teljesítményfokozó és sikerleveket oszt meg az olvasóval. Saját életén keresztül ívelő fejlődéstörténet olvasmányos és történetmesélős formában.

Ajánlom: Azoknak, akik szeretik a teljesítményt, valamint a sportból hozott példákat, amelyek átültethetők az élet legkülönbözőbb területeire.

Gary Champan, Ross Campbell
Az 5 szeretetnyelv: Gyerekekre hangolva - Szeresd úgy, hogy érezze!

Szülőnek lenni nagy felelősség. Főként, mert nem lehet előre lediplomázni belőle, nem lehet eléggé rákészülni. Ez a könyv nagyszerű segítséget nyújt abban, hogy némi szeretettel milyen sokat érhetünk el a gyermekünknél, a gyermekünkkel.

Ajánlom: Gyakorló szülőknek, nagyszülőknek és leendő szülőknek.

Florence Littauer, Rose Sweet
Személyiségünk rejtett tartalékai a munkában

Humoros formában és kézzelfogható példák tömkelegével veszi át a különböző személyiségtípusok jellemzőit, illetve azt, hogy ezek a tulajdonságok miként mutatkoznak meg különböző munkaterületeken. Olvasmányos, jól értelmezhető és használható.

Ajánlom: Olyanoknak, akik szeretnék jobban megismerni a környezetükben élő embereket, hogy egyszerűbben tudjanak velük bánni.

John C. Maxwell
Holnapra vezető lehetsz

Vezetésben John C. Maxwell megkerülhetetlen. Úgy az alapokat, ahogy a haladó és legfelsőbb szinteket is képviseli. Elképesztően sok anekdotával, idézettel, példázattal tarkított könyve élvezettel forgatható, a benne foglaltak alkalmazása pedig jobb vezetővé tesz minket az élet legkülönbözőbb területein.

Ajánlom: Mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik az irányítás iránt vagy maga is vezető, cégnél, vállalkozásban, sportkörben, bárhol.

Allan Pease, Alan Garner
Szó-beszéd - A társalgás művészete

Rövid, frappáns könyvecske, amely a hétköznapi kommunikációban való eligazodáshoz nagy támogatást nyújt. Lehetőségünk lesz általa jobban megérteni mit is mondanak a körülöttünk élők. Akkor is, ha a kiejtett szavaik mögött teljesen más jelentés bújik meg.

Ajánlom: Azoknak, akiknek a beszéd a kenyerük, illetve, akik szeretnek olvasni a sorok között, szeretik kiismerni embertársaikat

Ed Catmull, Amy Wallace
Kreativitás Rt. - Az inspiráció útjában álló nehézségek leküzdése a Pixar módszerével

A Pixar története eleve egy álom éltette csoda. Ahogy korai éveitől kezdve összefonódott a filmgyártással és sok nehézségen, sikertelenségen keresztül de végül is megalkotta az első egész estét animációs filmet. Méghozzá nem csak technikailag, hanem mesében, üzenetben is hihetetlen színvonalon. Amit aztán jó ideig meg is tartott. A mögötte álló ember, emberek elveivel ismertet meg minket ez a kötet.

Ajánlom: Cég és vállalkozás vezetőknek, kreatív munkával foglalkozóknak és azoknak, akiket érdekel a Pixar hogyan vált vezető animációs stúdióvá, hogyan képesek időről időre megújulni.

Ken Blanchard, Sheldon Bowles
Hajrá

Egy bezárásra ítélt gyár, egy frissen kinevezett főnök, a helyiek ellenállása és az indián bölcseletek alkalmazása a cégvezetésben, a termelés növelésben. Humorral átszőtt emberi történet egy kisváros lakói megélhetésének a megmentéséről.

Ajánlom: A kisregények és a sikertörténetek szerelmeseinek.

Richard Templar
Szegd meg a szabályokat, hogy boldog légy

100 szabályt feldolgozó útmutató. A leggyakrabban felbukkanó javaslatokat és tanácsokat veszi górcső alá a szerző, és megcáfolja őket, illetve ajánl helyettük valami kedvezőbbet. Egy-egy szabályt egyszerűen és röviden, két oldalon elemez ki az író, így könnyen követhető és olvasható művet tartunk a kezünkben.

Ajánlom: Azoknak, akik az életük irányításának alapjaihoz szeretnének ismereteket szerezni, illetve azoknak, akik kicsit más szemmel néznének rá az eddig megszokott világukra.

Brigitte Roser
Vége a kifogásoknak!

Mi akadályoz meg minket abban, hogy végre a tettek mezejére lépjünk? Erre a kérdésre keresi pszichológiai szempontból a választ a könyv. Közben pedig felvázol olyan ötleteket, gyakorlatokat, amelyek a segítségünkre lehetnek, hogy legyőzzük a kifogásokat. Mindezt életszagúan vázolja fel, mert felhasználja az alkotó tréningjeinek a tanulságait is.

Ajánlom: Akik nem ijednek meg a téma mélyebb fejtegetésétől és szívesen elmerülnek az emberi pszichében, örömmel megismernék a saját gondolkodási metódusukat.


Utószó
Sajnos, az olvasással tölthető idő korlátozott, így kötve hiszem, hogy egyszer majd a végére érek a jó és minőségi olvasmányoknak. Mindig lesz egy újabb. Ezért mindig van néhány cím, amely a fejemben forog. Általában 3-4 könyv is tervbe van véve, amit el szeretnék olvasni. Természetesen, ahogy zajlanak körülöttem az események és újabb behatások érnek, ez a lista változik, változhat. Nincs kőbe vésve, az adott időszak érdeklődésre való tekintettel formálódik. Ez csak amolyan útmutató. Íme néhány a tervezettek közül. 

 • Itay Talgam - Karmester, ​főnök, dada
  Charles Duhigg - Okosabban, gyorsabban, jobban
  Jim Collins - Jóbol kíváló
  Robert Greene - A kiválóság hatalma
  Oliver Burkeman - Túladagolt boldogság
  Emma Sargent, Tim Fearon - Társalgás - Hogyan beszélgessünk bármely szituációban?
  Gary Chapman - Végre egy NYELVET beszélünk
  Rogge Bartram - Beszélj úgy a gyerekkel, hogy meghallgasson
  Jerry D. Twentier - Az elismerés varázsa