v e z e t é s

John C. Maxwell
Holnapra vezető lehetsz

Vezetésben John C. Maxwell megkerülhetetlen. Úgy az alapokat, ahogy a haladó és legfelsőbb szinteket is képviseli. Elképesztően sok anekdotával, idézettel, példázattal tarkított könyve élvezettel forgatható, a benne foglaltak alkalmazása pedig jobb vezetővé tesz minket az élet legkülönbözőbb területein.

Ajánlom: Mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik az irányítás iránt vagy maga is vezető, cégnél, vállalkozásban, sportkörben, bárhol.


Itay Talgam
Karmester, ​főnök, dada

Hat világhírű karmester munkamódszerén és stílusán keresztül mutat be vezetői karaktereket. Ahogy egy cégnél, úgy egy zenekarnál is el kell érni az egységet, amely mindenhol függ az irányító személyétől. Izgultam, hogy túlságosan szakmai nyelvezetű könyv lesz, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Intelligens humorral, anekdotákkal megfűszerezve mutatja be különböző karmesterek egyéni stílusát. Könnyedén fogyaszthatják azok is, akik nem sokat konyítanak technikailag a zene világához.

Ajánlom: Azoknak, akit érdekelnek a különböző vezetői karakterek, és szeretik a szemléletes hasonlatokat.
Tekintsd meg a szerző TED előadását is.


John C. Maxwell
Vezetői szemléletváltás - 11 alapvető váltás, melyet minden vezetőnek át kell élni

Gyorsan mozgó világunkban, nekünk is gyorsan kell reagálni. Vezetőként keresnünk kell azon pontokat, ahol megérett a helyzet a változtatásra. A középpontban az ember van, de nem mindegy, hogyan tekintünk rá. Az értékek állandóak, a nézőpont, a prioritás változhat. A jelenkor pörgős igényeinek is megfelelő, értékteremtő és gyakorlatias eszközök tárháza a könyv. Mint Maxwell minden könyve, ez is tele van történetekkel, sztorikkal, személyes tapasztalatokkal, idézetekkel. Ezeken keresztül juttatja el kalandvágyó olvasóit, hogy ne főnökök, hanem vezetők legyenek.

Ajánlom: Az emberekért felelősséget érzőknek, akiknek fontos a személyes és szervezeti növekedés.


John C. Maxwell
A kapcsolatteremtés művészete - Amit a legjobbak másképp csinálnak

Hogy hatással legyünk másokra, ahhoz kapcsolatba kell kerülnünk velük. És kapcsolódni is kell hozzájuk. Ebben a kommunikációnak kiemelt szerep jut. Ez túlmutat a szavakon. Szól a tettekről, a hozzáállásról, a másokkal való törődésről, a viselkedésről. A könyv öt kapcsolatteremtő elvet tartalmaz, illetve azok gyakorlatba való átültetését. Mert igazi eredményekhez valódi kapcsolatokra van szükségünk.

Ajánlom: A kommunikációból sosem elég, a kapcsolatok minőségén mindig lehet javítani, tehát mindenkinek.


Simon Sinek
Kezdj a miérttel! - Az inspiráló vezetés titka

Ha szeretnénk másokat ösztönözni, akkor tisztán és érthetően kell beszélnünk arról, miért csináljuk, amit csinálunk. A küldetéstudat van hatással az emberekre. Emiatt állnak mellénk, lesznek lojálisak, mozdulnak meg és maradnak mozgásban. Nem az üzleti modell, nem a még nagyobb anyagi befektetés, nem a hagyományos marketing, nem a legmodernebb technológia, hanem a világosan és egyértelműen megfogalmazott miért a vonzerő.

Ajánlom: Azoknak, akik nem csak beszélni akarnak az emberekhez, hanem meg is szólítani őket.
Tekintsd meg a szerző egyik népszerű TED előadását.


Simon Sinek
A jó vezetők esznek utolsónak - Hogyan építsünk összetartó, lelkes és sikeres csapatot?

Biztonságos környezet, motivált munkatársak, eredményes és összetartó csapat, jó közérzet. Ez jellemzi a legtöbb munkahelyet. Vagy nem? Akkor talán érdemes belelapozni ebbe a kiadványba. Megismerhetjük, hogyan jutottunk el a ma ismert vezetési és a cégirányítási gyakorlatokhoz. Meglepő területekről származó kutatások, számtalan frappáns történet, kiemelkedő vezetői példák kalauzolnak végig egy gondoskodóbb szervezeti kultúra felfedezése során.

Ajánlom: Azoknak, akik emberközelibb környezetet és céges kultúrát szeretnének teremteni az embereiknek (csapatuknak).
A szerző egy másik figyelemre méltó TED előadása.


Porkoláb Imre
Szolgálj, hogy vezethess - Amit egy elit katonától tanulhatunk az üzleti életben

A szerző a Sandhursti Királyi Katonai Akadémián eltöltött egyéves kiképzésének személyes élményein keresztül jeleníti meg az általa is elsajátított vezetői készségeket. Embert próbáló feladatok, küldetések, amelyeket átsző többek között az állóképesség, a kitartás, a lojalitás, az együttműködés, a rugalmasság. Ezek a tulajdonságok egy katonának és az egységének az életben maradást jelentik. Egy cégvezetőnek pedig legalább ennyire meghatározzák a sikerét vagy eredménytelenségét.

Ajánlom: Azoknak, akik szeretnek betekinteni különleges szakmák hátterébe és szeretik folyamatában követni a fejlődés egyes szakaszait.
Ide kattintva megtekintheted a szerző TED előadását.