A kapcsolati háló hatalma

2019.06.04

Sikerünk mértéke az emberi kapcsolataink értéke

"A siker kollektív mérőszám, amely azt mutatja meg, hogy az emberek hogyan reagálnak a teljesítményünkre." (Barabási Albert-László)

Sikerünk nagy részben a kapcsolati hálónkon múlik, állítja ezt Barabási Albert-László A képlet című könyvében. Az elmúlt években előtérbe került a világot és az életet átszövő hálózatok vizsgálata. Sok tekintetben hatással vannak ránk, és ezek egyike a kapcsolatrendszerünk, amelyet érdemes folyamatos frissítés alatt tartanunk.

Milyenek a jelen kapcsolataink? Kezdjük azzal, hogy nézzük meg, milyen kapcsolatokban élünk most. Kire számíthatunk nehéz helyzetekben? Régi bölcselet, hogy könnyű barátokat találni, amikor jól mennek a dolgok, és szinte mindenki elfordul tőlünk, ha rosszul. Összeomlik az életünk és a barátoknak hitt személyek még a hívásainkat sem fogadják. Van valaki körülöttünk, amikor segítségre van szükségünk? És ott a másik oldal is. Ki örül velük? Amikor történik valami nagyszerű velünk, az első, amit szeretnénk, hogy megoszthassuk valakivel. Aki fontos nekünk, akivel együtt örülhetünk. Kellenek azok az emberek, akik osztoznak a boldogságunkban. A fájdalomban és az életörömben való közösségi élmények minősége jó mutatja, mennyire őszinte kapcsolatokkal rendelkezünk. Egyáltalán rendelkezünk-e velük.

Csak a teljesítmény. Az emberek egy része csupán a teljesítményére koncentrál, arra, hogy kellően produktív legyen. A másik része pedig előnyben részesíti jó a kapcsolatok építését. Az igazi eredményességhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő személyekkel alakítsunk ki viszonyokat. Nagyon sokaknak van kiváló ötlete, vagy cégeknek fantasztikus terméke. De ez önmagában kevés. Lehet bármilyen szuper dologról szó, ha a kutya sem tud róla, esély sincs, hogy megváltsa a világot. Akit ismerünk éppen ezért meghatározza, mire jutunk a képességeinkkel. Sőt, elég arra gondolni, hogy az elmúlt években milyen kaliberű emberekből csinált celebet a média, és rájöhetünk, a képességeket sutba is vághatjuk, amennyiben képesek vagyunk vonzani tömegeket az egyéniségünkkel. A sikerünkről nem mi döntünk egy személyben, hanem a közösség és annak mérete, akikre hatást gyakorlunk.

Nyitottan. A marketing lényege is a megismertetés. Addig szajkózunk valamit, amíg az embereknek a könyökén jön ki és fél szóból is tudják miről van szó. Ezt az egyén szintjén a kapcsolati háló jelenti. Aki begubózik és nem teszi közkinccsé magát és a tudását, azt kis valószínűséggel fedezik fel. Aki kimozdul és emberek közé megy, vállalja készségei megmérettetését, az beivódik mások agyába, azzal számolnak, arra számítanak. Ehhez jelen kell lenni. Aktívnak kell lenni, kezdeményezőnek. Az alkotást sem spórolhatjuk ki, de az biztos, hogy akár egy közepesebb teljesítménnyel és egy erős kapcsolatrendszerrel sokra vihetjük. Többre, mint a makulátlan, de senki által nem észlelt munkával.

Tudatos kapcsolatok. Érdemes tudatosan formálni a kapcsolatainkat. Természetesen ápoljunk jó kapcsolatokat a körülöttünk élőkkel, de ezen kívül is járjunk nyitott szemmel, még ha nem is vagyunk ismerkedőgépezetek. Az igényes ismeretség minden területen érték, mert sosem tudhatjuk, mikor, kire lesz szükségünk. Meg aztán színesíti is a látókörünket a sokrétű ismerősi kör. Ám a mennyiség itt is mehet a minőség rovására. Ismerőst vagy követőt gyűjteni egy dolog. A legfontosabb, hogy a választott szakmánkban szélesítsük minél inkább a kapcsolati hálónkat.

Ami nem mérhető. Vannak területek, mint a sport, ahol egyértelműen, számszerűleg mérhető a teljesítmény és ezáltal a siker. De mondjuk a művészet korántsem ennyire egzakt. Ott nem tehetjük egymás mellé a festményeket és pontozhatjuk egy egységes szabvány alapján. Ott az eredményesség mértékét a népszerűség adja meg. Minél ismertebb, minél többen kíváncsiak rá, esetleg minél nagyobb összegeket áldoznak a megvásárlására, ez a döntő. Ráadásul a pozitív spirál itt is működik. A nagyobb nevű galériákban kiállító művészek, azok ismeretségeit felhasználva, hasonlóan magas színvonalú kiállítótermekbe kerülnek be újra és újra. Míg kevésbé felkapott társaik csak álmodnak róla, hogy bejutnak legalább egy ilyen helyre.

Szóval a siker nem magányos sport. Attól függ a környezet mire tartja a tetteinket. Ez határozza meg, hogy most eszükbe jutunk-e, illetve, hogy megmaradunk-e később az emlékezetükben. Aki szeretne maradandót létrehozni az élete során, az törődjön az emberekkel is, foglalkozzon a kapcsolatai fejlesztésével. Amint azt Joshua Wolf Shenk megfogalmazta; "A magányosság ördögi kör, de ha egyszer sikerül megfordítanunk a folyamatot, épp oly tempósan juthatunk a csúcsra, mint amilyen gyorsan lefelé haladtunk. Ha sikerül mozgásba lendülnünk, szédületes sebességet érhetünk el, mert - amint azt a kapcsolati hálók vizsgálata kimutatta - jóval kiterjedtebb hálózathoz tartozunk, mint aminek tudatában vagyunk."Ha ezek a gondolatok felkeltették az érdeklődésed, akkor ajánlom figyelmedbe a már említett művet, Barabási Albert-László A képlet című könyvét, amely tudományos alapon, kutatási eredményekkel ás jóval mélyebbre a témában.

Csatlakozz az oldal követőihez, hogy elsőként értesülj az új bejegyzésekről.
Fotó: Gerd Altmann, Pixabay