A pénz nem boldogít

2017.02.21

Beszéljünk a pénz fogalmáról egyszerűen

"Amikor a pénz beszél, senkit nem érdekel, helyesen használja-e a ragokat." (Robert Eliot Gonzales)

A pénz önmagában se nem jó se nem rossz. A mi kezünkben ölt testet. Mi tesszük azzá, ami. Mondhatjuk úgy is, kiváló ember ismerő. Teljes pontossággal megmutatja, milyen emberek vagyunk valójában. Vajon van bátorságunk belenézni abba a bizonyítványba, amelyet a pénz állított ki rólunk?

Honoré de Balzac mondta; "Minden nagy vagyon mögött bűn rejtőzik." Ma is sűrűn találkozni azzal a vélekedéssel, hogy akinek pénze van, az biztosan nem becsületesen szerezte. Mert tisztességgel lehetetlen sok zsetonhoz jutni. Sokszor halljuk azt is, hogy "engem nem érdekel a pénz". Érdekes ellentmondás, hogy a legtöbben napjaik nagy részét mégis pénzkereséssel töltik, a családjuk vagy a hobbijuk helyett. Sztereotípiákból Dunát lehet rekeszteni. Tény a zöldhasúak nélkülözhetetlen eszközei a mindennapjainknak. Sok mítosz kötődik hozzájuk, elgondolások, vélemények, amelyek befolyásolják a megítélésünket velük kapcsolatban. Érdemes ezeket górcső alá venni egy kicsit, mert a pénzhez való viszonyunk, az ahogyan gondolkodunk róla, nagyban meghatározza az életvitelünket. Mit adhat számunkra a pénz?

Tágítja lehetőségeink körét. Woody Allen szellemes megjegyzése, hogy "a pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is.". Ha rendelkezünk vele, akkor az több választási lehetőséget biztosít a számunkra. Szélesebb tárházat érhetünk el az életminőségünk javítása terén. A választás pedig jó. Nem gondolom, hogy pénzzel mindent el lehet intézni, de lényegesen több dolgot tudunk megvalósítani általa.

Megmutatja valódi jellemünket. Tartja a vélekedés, hogy amikor az ember kezébe pénz vagy hatalom kerül, akkor derül ki valójában ki is ő. Al Blatt humoristától származik az alábbi idézet; "A pénz olyan gyakran változtatja meg az embereket, mint amilyen gyakran gazdát cserél.". Félelmetesen el tudja torzítani a személyiségünket. Igazából azonban felerősíti a bennünk gyökerező főbb jellemvonásainkat. Aki irigy és fösvény, az még inkább az lesz, aki nagylelkű, segítőkész még több nagystílűséget mutat majd. Értelmet nyer a régi mondás; "aki a kevésből nem ad, az a sokból sem fog".

Lehetőséget ad mások megsegítésére. Jó hallani, amikor azt mondja valaki, hogy neki nincs szüksége több pénzre. Viszont vannak jó sokan, akiknek szükségük van, vagy lenne rá. Rengeteg olyan hely van a szűkebb környezetünkben, és széles e világon, ahol elkél a pénz segítsége. Ezért, ha nekünk nincs rá szükségünk, keressünk jó sok pénzt és adjunk belőle másoknak. Persze, csak a pénz nem old meg mindent. Időnként nem egyszeri támogatás szükségeltetik, nem enni adni kell a rászorulóknak, hanem megtanítani nekik, hogyan termelhetik meg maguknak az ennivalót. De a történelem is igazolta, hogy anyagi patronálással számtalan felemelő ügyért szállhatunk harcba sikerrel. Gondoljunk iskolák, templomok, könyvtárak létesítésére. Ambrose Gwinnett Bierce megfogalmazásában; "Pénz: áldás, amelynek semmi haszna, amíg meg nem válunk tőle.".

Növeli a biztonságérzetünket. Fokozza a magabiztonságunkat. Milyen jó érzés, ha van a zsebünkben némi kápé. Vagy a tudat mennyire nyugtató, amikor a számlánk nem kong az ürességtől. Egyszerűen kellemes a tudatában lenni annak, hogy jól állunk anyagilag, és van, amit elkölthetnénk, ha akarnánk. Az emberek szemébe is másként nézünk, ezzel a mentalitással. A társadalom által megbecsültebbnek érezzük magunkat. Nem feszélyez a napról napra élés szorítása. Van keretünk kezelni a váratlanul fellépő költségeket vagy élvezni az életünk napos és szórakoztató oldalát.

Fejlesztheti a pénzügyi intelligenciánkat. Növelheti az önkontrollunkat. Ez magától ugyan nem fog megtörténni, de a mi közbenjárásunkkal alakulhat. Minden szinten lehet nyomorogni. Minden megszerzett petákot fel lehet élni. Az már lényegesen nagyobb művészet, hogy meg is tartsunk belőle, fialtassuk, megforgassuk, félretegyünk. A pénzügyekről végtelenül közérthetően író Robert T. Kiyosaki szerint; "Az emberek azért küszködnek anyagi gondokkal, mert éveket töltenek az iskolában anélkül, hogy egyetlen szót is hallanának arról, miként kell bánni a pénzzel. Azt még megtanulják, hogyan dolgozzanak a pénzért, azt viszont már nem, hogyan dolgoztathatják a pénzt saját előnyükre.". Egyesek neveltetésükből kifolyólag takarékoskodnak, mások mindent elköltenek. De pénzkezelési képességünket tudatosan kell fejlesztenünk. Megfelelő felosztásban és arányban kell költenünk, spórolnunk, adakoznunk, befektetnünk. Szerencsére ma már elérhető, és megszerezhető az ezzel kapcsolatos gyakorlatias tudás. Rajtunk áll foglalkozunk-e a témával.

Nem csak a mennyiség, a minőség is számít. Jó, ha van, azonban nem mellékes, milyen áron. Ha csak önmagáért hajtjuk a pénzt, hogy több legyen, az a kapcsolataink rovására mehet. Emberek élnek körülöttünk, a szeretteinkkel élünk, ám ha nincs időnk rájuk, akkor csak a pénzünk nem fogja sem őket, sem minket boldoggá tenni. Ráadásul az egészségünket is megviselheti ez ilyen hajszolt életmód. Találjunk egyensúlyt a pénzszerzés és életünk egyéb, fontos területei között.

Tárgy vagy fogalom. Kutatásokkal bizonyították, hogy amikor készpénzzel fizetünk jóval megfontoltabban költünk, mint amikor kártyát használunk. Semmit sem szeretünk könnyedén kiadni a kezünkből. Ma már a saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogy a pénz inkább fogalom, mint tárgy. Aki ezzel nem ért egyet, az gondoljon egy online utalásra. Amikor netbankolunk, voltaképpen csak számokat pakolgatunk innen oda. Persze a számok mögött van érték és fedezet, de ettől még nem válik kézzelfoghatóvá.

Hiszem, hogy a pénz, akár sok van belőle, akár kevés, egy eszköz, amely általunk hasznos vagy épp haszontalan valósággá válik. Ha nehéz helyzetben vagyunk anyagilag, akkor rajtunk múlik rendezzük-e sorainkat, és ez azzal kezdődik, hogy miként gondolunk a pénzre. Andrew Matthews szavaival; "Ha nincs olyan sok pénzem, mint amennyit szeretnék, vagy ha rohamosan fogy, akkor ennek oka van. Gyökerei nem a "külső" körülményeimben, hanem a "belső" világomban rejlenek." Mint oly sok minden ez is fejben kezdődik.


Ha tetszett ez a poszt, és szerinted sem minden a pénz, akkor mások épülésére like-old és oszd meg a Facebook-on.