A reklám evolúciója

2017.11.02

A hirdetőoszloptól az online bannerig és tovább

"Nem mindig sikerül az emberek szájába rágni, hogy mit gondoljanak, de azt igen, hogy miről gondoljanak valamit." (Nógrádi Gábor)

Mindegy szeretjük őket vagy sem, de mégis ömlenek ránk minden csatornából. Az egyszerű plakátoktól mára eljutottunk a kifinomult eszközöket használó digitális platformokig, és valószínűleg ez egyre inkább a személyünkre szabott lesz. Honnan, hova jutottunk hirdetés téren és hogyan hálóznak be, sarkallnak pénzköltésre a modern idők reklámjai?

Régen. Hol van már az idő, amikor a hazai kereskedelmi televíziózás hajnalán a reklámok tele voltak mosóporral és öblítővel. Az átlag nők, akik a tv-ben már akkor sem voltak átlagosak, megbirkóztak a foltokkal. Akkoriban autó hirdetést nyomokban sem lehetett látni. Mára radikálisan fordult a kocka. A reklámok túlnyomó része a gyógyszergyártók, a szépségipar, a bankok és pénzintézetek, étel és ital forgalmazók, valamint az autógyárak termékeit népszerűsítik. Ami viszont változatlan, hogy az életmódunkat és az életérzésünket akarják manipulálni. Edd vagy szedd ezt, vedd azt, viseld amazt, és vezesd emezt. Ha így teszel menő leszel. Ha nincs rá pénzed, sebaj, arra is van ötletünk, adunk kölcsön. Ahogy Oliviero Toscani mondta; "A reklámipar nem termékeket vagy ötleteket árusít, hanem a boldogság lenyűgöző, de hamis illúzióját."

És most. Ám a klasszikus vonalú reklám is felismerte az új idők, új szavát. A történet mesélés erejét, a tiszta, egyértelmű és egyszerű üzeneteket, amelyek sokakat megmozgatnak, és az emberi hangnemet. Ma egy ütős videónak a facebook-on nagyobb hatása lehet, mint egy tv spotnak. Ahogy egy hírt is felhasználhatunk a saját propagálásunkhoz. Íme két történet ennek kapcsán.
Az egyik egy németországi baleset utórezgése, amelyben egy Tesla tulajdonos sofőr, meglátva egy eszméletlen vezetőt, akinek a kocsija elszabadult, nem kímélve magát és az autóját, a robogó gépjármű elé hajtott, lelassította, majd megállította. A mentők kiérkezéséig pedig elsősegélyben részesítette a stroke-ot kapott sofőrt. A hír eljutott a Tesla vezér Elon Musk-hoz is, aki rögvest gratulált a bátor tetthez, és bevállalta mindkét kocsi javíttatásának a költségét.
A másik sztori Dwayne Johnson-hoz köthető. Egy kissrác kimentette a medencébe esett kisöccsét, és újraélesztette. Mikor megkérdezték tőle, honnan tudta, hogyan kell ezt szakszerűen csinálni, akkor "Rock" egyik filmjére, a Törésvonalra hivatkozott, hogy abban látta. Miután ez a sztár fülébe jutott, meghívta a fiút a családjával együtt egy filmje forgatására. Ígéretéhez híven, nem csak a repjegyet állta, de egy nagy csokizással is megvendégelte őket.

A történet és közösség ereje. A közös mindkét sztoriban, hogy a közösségi médiában is teret nyertek, és a színes hírértékük mellett egyben reklámként is funkcionáltak. Emberközeli, pozitív tartalommal megtöltött üzeneteket hordoztak, amelyet okosan ismertek fel a hírességek és finomra hangolt módszerrel a maguk javára is fordítottak. A régi mondás, miszerint; "a reklámköltségek fele az ablakon kidobott pénz, és ha a cégek tudnák melyik fele az, akkor azt ki sem fizetnék" lassan elavulni látszik. Ez igaz lehet a hagyományos promotálásra, de közel sem igaz, korunk újabb marketing eszköztárára. Muriel Rukeyser megfogalmazásában; "A világegyetem nem atomokból, hanem történetekből áll." Jó történetekkel erős befolyást érhetünk el.

Mi a következő lépés? Vajon mi, ha veszek egy mozijegyet, és a postafiókomba kapok egy értesítést, hogy a naptáramba bejegyzésre került az adott mozielőadás programként? Vajon mi, ha megnézek pár könyvet egy oldalon, majd egy teljesen más témájú weblapra látogatva a hirdetésekben megjelennek az általam tanulmányozott könyvek? A következő a megfigyelés, elemzés és személyre szabott ajánlás. Az elmúlt időszakban nagy port kavart, hogy az Amazon nyitni készül a hagyományos bolti kereskedelem felé. A világ meghatározó és úttörő internetáruháza hátrafelé lépne? Biztos nem. Sokkal inkább valószínű, hogy ennek a segítségével szeretne még hatékonyabb és személyesebb alkalmazásokat létrehozni. Hisz a netes kereskedelem a mai napig egy fekete bárány. Mindenki érzi, hogy kihagyhatatlan, de kevesen tudják igazán megragadni. A legtöbb cég tulajdonképpen csak felteszi az egyébként kézzel is megfogható bolti kínálatát és kész. A Tesco online forgalma is inkább veszteséges ma még, mint profitábilis, de egy ilyen nagy piaci szereplő is érzi, hogy nem maradhat ki belőle.

És a jövőben? A vevővel való kapcsolat megtalálása, építése és kiszolgálása. Nézzünk pár fantáziadús de azért lehetséges elképzelést. Bonyolult számítógépes algoritmusok, amelyek figyelik egy boltban tett minden lépésünket. Tudják melyik polcnál mennyi időt töltöttünk, melyik termékeket vizsgálgattuk huzamosabb ideig, mit vettünk le, tettük a kosarunkba, majd tettük vissza mégis a helyére. Folyamatosan adatokat gyűjtenek rólunk és legközelebb böngészés közben azt vesszük észre, hogy egy hirdetésben feltűnik az a termék, amelyet visszatettünk a polcra, a korábban látottnál kedvezőbb áron. Vagy egy közösségi oldalon időt töltve egy ismerősünk mellett mindjárt találunk egy ajánlást is, miszerint az illető legutóbb hosszan vizsgálta az alábbi három sporteszközt, és talán örömmel venné, ha valamelyiket megkapná karácsonyra. Utópikus, hogy segít az internet az ideális meglepetés megtalálásában? Ma még az, de valljuk be, ez akár végtelenül praktikus is lehet.

A reklám sokáig próbálta megtalálni és eltalálni az ügyfelek ízlését. A jövőben a reklám először feltérképez és a gusztusunknak megfelelő tálalásban jelenik meg. Nem próbál utat találni hozzánk, hanem közvetlen nekünk szól, a potenciális fogyasztóknak. Teljesen személyre szabottan. A reklám már ma is több mint termék és szolgáltatás népszerűsítő és eladás serkentő alkalmatosság. A reklám üzenet és arculat is egyben. De hogy hol lesz a határ a személyiségi jogokban, az adatgyűjtésben, a privát szféránkban, az már ennek a most még víziónak ható, de a realitás felé haladó történetnek egy következő epizódja. Az biztos, hogy Kürti Sándor gondolatának még a digitális korban is igen sokáig értéke lesz; "A legerősebb vevőcsalogató a reputáció, a jó hírnevünk. Akkor a vevő nem tanakodik, hanem bízik bennünk."


Ha tetszett ez a poszt, akkor oszd meg másokkal is.