Az eredeti az igazi!

2022.04.21

Hol vagytok nagy, kreatív, világmegváltó ötletek?

"Nem az a fontos, honnan, hanem hogy hová használsz dolgokat." (Jean-Luc Godard)

Várjuk a mindent meghatározó, áttörést hozó újdonságot, amivel megcsináljuk a szerencsénket. Meg a sikerünket, a hírnevünket, a millióinkat. Az meg csak nem akar megszületni. De kitartóak vagyunk. Létezik egyáltalán olyan, hogy nagy, eredeti ötlet? Mert emberként egyediek vagyunk, de az ötleteinkről ez már korántsem mondható el. Merítünk mindenből, ami átfolyik rajtunk. Amit megélünk, látunk, hallunk, olvasunk. Az egész élet egy ihletforrás. Csak nem aknázzuk ki.

Az egyetlen. Berögzöttségünk gátja, hogy nem látunk túl rajta. Nem biztos, hogy a valami originál dolgot kell kitalálnunk. Mi lenne, ha csak másként raknánk össze az ismert elemeket? Mint amikor legózunk. Megépíthetjük a dobozon látható autót vagy épületet, de tetszőlegesen akármi mást is. Kicsit belenyúlunk itt meg ott, változtatunk pár helyen és egy teljesen új alkotást kapunk. A Netflix eredetileg postai úton küldözgetett DVD-ket az előfizetőinek. Aztán a szélessávú internet beköszöntével egyre inkább az online platform felé fordult, mára pedig a streaming világ egyik meghatározó alakja, aki saját tartalomgyártással is foglalkozik. Radikálisan formálta át a filmnézési szokásainkat, ezzel egyidőben pedig rákényszerítette a stúdiókat, hogy ők is mérlegeljék ezt a piaci szegmenst, ha nem akarnak lemaradni. Egyszerű ötlet volt, csekély módosítással és idővel kinőtte magát.

Kicsiségek. Talán túl nagyot akarunk harapni, közben meg nem vesszük észre, hogy a tányérunkon heverő apróbb falatokkal is jól lehet lakni. A nagy kitörésre várunk, ahelyett, hogy megreformálnánk. Bizonyára van valami, amivel elégedetlenek vagyunk. Ami zavar, amin szívesen változtatnánk. Hát foglalkozzunk vele. Lerágott csont, hogy minden az első lépéssel indul. Ám olykor ezt annyira picinek érezzük, hogy még sem lépjük. Akkor most emlékeztessük magunkat rá, hogy kicsi a bors, de erős. Mit történik azzal, aki napi fél órát képzi magát egy adott témában? A jövő hónapban semmi és lehet két hónap múlva sem sok. De az idő haladtával, a hónapok, évek múlásával egyre profibbá válik. Akár annak a bizonyos szakmának a legmagasabban képzett szakértői közé is kerülhet. Nem egyszerre falja fel az elefántot, nem egy hatalmas adag kaját töm magába, hanem kitartóan, falatról falatra előre. Ugyanezt tapasztalja, aki rendszeresen, naponta sportol. Javul az erőnléte, az állóképessége, megőrzi az egészségét.

Tehetetlen várakozás. Mégis várunk a nagy sztorira. Majd egyszer beugrik valami és akkor hirtelen jó lesz. Mondjuk boldogabb lesz a házasságunk. És ha egy kis kedvességet vinnénk bele napról napra, attól nem változna? Esetleg egy csokor virág, az másoknál is bevált. Vagy ha izgalmasabbá szeretnénk tenni, akár küldhetjük is a csokrot a munkahelyre, munkaidőben. Ebben nem sok eredetiséget fedezünk fel elsőre. Kombináljunk össze egyszerű dolgokat, amelyek önmagukban nem túl eredetiek. Azonban együtt különlegesek. Rostáljuk át a személyiségünkön és rögtön különlegessé válnak. Akárcsak mi magunk. Az ötleteink ránk hasonlítanak, és ez az, ami egyedivé teheti őket. Nem érdemes várni a sült galambot, inkább álljunk neki és süssük meg. És fejlesszünk hozzá speciális fűszerezést, ahogy tette ezt a sült csirkék panírja esetén Harland Sanders a KFC alapítója.

Építeni az alapokra. Ha megnézzük, a legtöbb felfedezés, találmány építkezik a múltból, a már meglévő ismeretekből. A kreativitásunk is egyfajta újragondolás. Egy másik aspektus. Ezért tudunk újítani, hisz a friss nézőpontunk behoz új meglátásokat. A kis módosítások pedig nagy különbségeket hozhatnak. Nem véletlen, hogy az ötletek előttünk hevernek az utcán. Csupán le kell hajolnunk értük, tüzetesebben megvizsgálni, és felfedezni bennük a lehetőségeket. Ez a lehetőség bennünk is ott van. A tudásunk, a tapasztalatunk, az alkotóképességünk, a fantáziánk kollektívájában. Ne legyünk restek, ne az erőfeszítés nélküli álmodozást válasszuk. Akkor minden megmarad az ábrándok szintjén és semmi sem változik. Építsünk arra, ami van. Nem az eredetiség számít, hanem a jobbító és megújító szándék. Amint azt David Cope megfogalmazta: "A kreativitás nem más, mint kapcsolatot találni két olyan dolog között, amelyek normális esetben egyáltalán nem tűnnek összetartozónak."Ha tetszett ez a poszt legyenek elég jó ötleteid. Melyek lesznek azok? Amelyeket meg is valósítasz.
Kép: rawpixel.com, freepik