Az olvasás a karrierünk szolgálatában

2018.04.23

5 erősség, amelyet az olvasás révén elsajátíthatunk

"Az olvasással tudást halmozunk fel az agyunkban, de sajátunkká az csak a gondolkodás révén válik." (John Locke)

Nem megtanulni olvasni a nagy szám, még ha tudom, hogy egyeseknek van ezzel kihívása, hanem egy életen keresztül könyveket bújni. Beszélhetünk az olvasás fontosságáról és arról is, mit olvassunk. De közelíthetünk arról az oldalról is, hogy az olvasásnak vannak olyan hozadékai, amelyek túlmutatnak egy adott olvasmányon. Egy nagyobb folyamat részeként teremtenek értéket bennünk és emelik magasabb szintre az életünket. Ha élünk vele, a következőkre bizton számíthatunk.

Kitartás ad. Emlékszem gyerekkoromban nagy lendülettel vettem kezembe a könyveket, ám ezek egyre hosszabbakká, mondhatni regényesebbé váltak. Nagy elánnal nekiálltam olvasni őket, majd azt vettem észre, hogy temérdek betű, sor, oldal van bennük és valahogy sosem akartak elfogyni. Eleinte minden könyvet feladtam. Aztán csak sikerült az áttörés, egyet végigolvastam. A könyvek türelmet igényelnek, nem egy kétórás mozifilm ígéretével csábítanak. Megtanítják, hogy a siker nem azonnal jön, hanem a kitartásunk eredményeként. Ráadásul nem minden mű könnyű olvasmány. Számoson nem gyalog galopp átrágni magunkat. Időt vesznek el az életünkből, ezért érdemes jó alaposan megválogatni, mit veszünk a kezünkbe. J. K. Rowling mondta; "Nem az számít, hogy minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel."

Rendszerességre szoktat. Bármibe vágunk is, elkezdeni nehéz, de abbahagyni még nehezebb. Akár a testedzés esetében. Amikor már kialakult a szokásunk, a ritmusunk, akkor szabályszerűen rosszul vagyunk, ha ettől el kell térnünk és kimarad egy tréningünk. Ilyen az olvasás is. Egy jó szokás, ami hiányzik, ha elmarad. Nekem annyira szokásommá vált, hogy kell legyen a környezetemben könyv, bárhová utazzunk is. Több napos családlátogatás vagy nyaralás, az mindegy, mindenhova szeretem magammal vinni az aktuális köteteket. Rendszeresen zárom a napjaimat olvasással elalvás előtt. Ez hozzám tartozik, mint másoknak a reggelt indító kávé. A rendszeresség kiszámíthatóságot és megbízhatóságot nyújt.

Felébreszti a tudásvágyat. Azt szokták mondani, az embernek minél nagyobb a tudása, illetve a rálátása a legkülönbözőbb dolgokra, annál jobban érzi, mennyire keveset tud. Daniel Keyes ezt így fogalmazta meg; "Különös dolog a tanulás; minél tovább haladok, annál több olyan dolgot látok, aminek eddig a létezéséről sem tudtam." Információ éhségünket az okozza, hogy kitárul a világ és az egyik ismeret bővítése szüli a másik iránti vágyunkat. Ahogy evés közben jön meg az étvágy, úgy a tájékozottságunk is további érdeklődésre sarkall minket. Többet és többet akarunk megtudni bizonyos területekről, történetekről. Ha csak a tudás iránt lenne bennünk emberekben mohó szenvedély, milyen nagyban változna az emberiség szemlélete.

Folyamatos fejlődést eredményez. Ez a folyománya a tudásunk kiterjesztésének. Amint bele kerülünk ebbe a szüntelen körforgásba, és könyvről könyvre haladunk előre, úgy lesz a műveltségünk, a szakmai kompetenciánk, a hozzáértésünk egyre nagyobb és profibb. Nem hagyjuk parlagon heverni az agyukat, állandóan friss információkkal látjuk el. Amennyiben ezek hasznos jártasságokat tartalmaznak, úgy folyamatosan változunk, javulunk és megyünk előre. Ez jelentheti szakmai oldalról a vállalati ranglétra megmászását is. John C. Maxwell azt javasolja; "Küzdj azért, hogy fejlődésben maradhass! A jó vezetők mindig jó tanulók is."

Vezetővé válhatunk. Ha már Maxwell és vezetés, akkor mindannyian vezetők vagyunk, ahogy ezt ő vallja. Irányítjuk a környezetünket, a munkatársainkat, a partnereinket, a családunkat. A megfelelő ismeretekkel erősebb hatást gyakorolhatunk rájuk. A tudást önmagában nem elég megszerezni, meg kell tanulnunk alkalmazni, és ezáltal vehetjük valódi hasznát, tehetjük igazi kinccsé. Az olvasottság remek alap, hogy szerteágazó példákkal és technikákkal lássunk neki az emberi kapcsolataink megreformálásnak. Az olvasás erősen elgondolkodtat, mélyebben megérint minket és tartalmas változást hozhat a cselekedetünkben. Érettebb személyiséget adhatunk a velünk együttműködőknek. A jobb vezetői képességeinket pedig meghálálja a kapcsolataink színvonalának emelkedése.

Onnantól kezdve, hogy megtanulunk olvasni, rajtunk múlik mire használjuk ezt a képességünket. Ahogy az is egyáltalán használjuk-e. Amikor tudatosan megválasztjuk az olvasmányainkat egyben meghatározzuk a gondolataink irányát is. Az elménkbe ültetett magok pedig megszabják milyen vetést aratunk majd. Ruby Wax szerint; "Agyunk és ebből adódóan személyiségünk szobrászai, alapanyagai egyaránt mi vagyunk." Hozzuk magunkat a lehető legjobb formába, és használjuk ezeket az erősségeket az előrejutásunk érdekében.


Ha tetszett, amit itt olvastál, akkor olvasd a blogot legközelebb is. Csatlakozz a követőkhöz!

A könyvespolcon pedig konkrét olvasmány ajánlatokat is találhatsz: laller.eu/konyvespolc