Az újdonság varázsa

2017.02.01

6 javaslat miért éri meg új dolgokba belevágni?

"Azt, ahogyan ma gondolkodunk, cselekszünk vagy a dolgokat észleljük, nem csupán a génjeink határozzák meg. De nem is csak a gyermekkori élményeinktől függ. Mindezt életmódunkon keresztül változtatjuk meg." (Nicholas Carr)

Az új dolgokkal nem árt vigyázni. Legalábbis ez él a köztudatban. A járt utat a járatlanért el ne hagyd, tartja a klasszikus szólás. Ami új eleve gyanús és furcsa, hogyan is bízhatnánk benne? Mégis életünket betöltik az újabb és újabb felfedezések, tudásanyagok, amelyek szegről, végről, de minket is érintenek. Szedjük össze egy kicsit, miért vagyunk ódzkodók, és miért jó nyitottnak lenni az újra?

Francis Bacon-től származik a gondolat; "Aki nem alkalmaz új megoldásokat, új bajokra számíthat, mert az idő a legnagyobb újító.". Szeretjük azt, ami megszokott. Az évek alatt megszerzett berögzöttségeink irányítása alatt állunk, amely élből utasít el minden új dolgot. A kényelmünk és a szokásaink rabjai vagyunk. Nem véletlen, hogy a legtöbb újítás vagy találmány három fázison megy keresztül. Az elutasítás, a megtűrés és az elfogadás ciklusain. Jó példa erre a mobil telefon, amely vasútikocsi méretű költséges bunkófonként kezdte, majd évek hosszú sora alatt eljutott a mindenki zsebében ott fityegő mini számítógépként funkcionáló okostelefon státuszig. Nagy út, nagy változások a széleskörű elterjedéséig. Elménk ragaszkodik az ismerthez, tapasztalataink pedig megerősítik ebben. Amivel tisztában vagyunk, az kényelmességet jelent a számunkra. Otthonosan mozgunk benne, és ez biztonságot ad. A biztonság pedig a legfőbb emberi mozgatórugóink egyike. Azonban kilépve a biztonsági játékból és kockáztatva, az alábbi előnyökre tehetünk szert.

1. Ismeretünk, tudásunk gazdagodik, szélesedik a látókörünk. Új készségeket, kompetenciákat tanulunk meg, ezáltal képzettebbek leszünk. A munkaerőpiacon, az üzleti világban vagy a privát életben egyaránt jobban megálljuk a helyünket, ha több mindenben jártasságot szerzünk. Nagyobb rálátással, összefüggéseiben látva a világ egészét, tág spektrumban szemlélődhetünk. A kitágult világkép pedig több potenciált hordoz magában. Például, könnyebben vesszük észre az elénk táruló lehetőségeket, vagy nagyobb hatékonysággal oldunk meg problémákat.

2. Gyakorlottabbak leszünk és nő az önbizalmunk. Amikor a tudásunkat elkezdjük átültetni a gyakorlatba, akkor a tudásunk gyarapodásával egyenes arányosságban nő a magabiztosságunk is. Az ismeret önmagában nem elég. Rutinnal kell párosuljon, az pedig a napi szintű gyakorlásban rejlik. Régi mondás, hogy "a nyíl, amely telibe talált, száz elvétett lövés eredménye.". Az elvétett lövések száma pedig idővel fogyatkozik. Sosem talál célba minden lövésünk, de nem baj, ez a további fejlődés útja. Azonban a hibák számának csökkenése magával hozza az önbecsülésünk emelkedését. Jobbak leszünk, ügyesebbek, öntudatosabbak.

3. Elsajátítjuk a kudarc kezelését. "Sokan álmodnak sikerről. Számomra a siker csak ismételt kudarc és önvizsgálat után érhető el. A siker tulajdonképpen munkánknak azt az egy százalékát képviseli, amely a kudarcnak nevezett másik kilencvenkilenc százalékból ered." Honda Szoicsiró szerint a balsiker csak egy dolgot jelent, hogy jó úton vagyunk. Minél több hibát követünk el, annál többet okulhatunk belőlük. A kudarcaink csak a kezdeményezőkészségünket, a kísérletező kedvünket mutatják. Ha nyerészkedünk rajtuk, azaz tapasztalatot szerzünk, akkor idővel ellenállóbbá válunk irányukba. A tűrőképességünk emelkedik, és nem megtorpanunk, hanem elkönyveljük őket a győzelem nélkülözhetetlen kellékeinek.

4. Bővül a kapcsolatrendszerünk. Új embereket megismerni, a legizgalmasabb tapasztalás. Rengeteg olyan értékes személyiség él körülöttünk, akik mellett vétek elmenni. Megismerve őket többnek érezzük majd magunkat. A tájékozottságukból, az egyéniségükből merítkezhetünk mi is. Részben gyarapodhatunk általuk mentálisan, részben pedig fejleszthetjük a segítségükkel a kapcsolati hálónkat. Ez utóbbi magas színvonala különösen becses a mai digitális korban. Minőségi kapcsolatainknak értéke felbecsülhetetlen és megfizethetetlen. Elég csak arra gondolunk milyen sokan a kapcsolataikon keresztül jutnak újabb megbízásokhoz vagy találnak cégükhöz embert bizalmi pozícióba.

5. Élményeket gyűjthetünk. Jim Rohn mondta; "Aki nem hajlandó megkockáztatni a szokatlant, annak be kell érnie a szokványossal.". A kockázatmentes keskeny ösvényt választók rengeteg mindentől fosztják meg magukat. Olyan helyekre juthatunk el, amelyekről sokan még álmodni sem mernek. Ez lehet egy a valóságban bejárt ország, helység, terület, de lehet akár egy utazás a saját megismerésünk irányába. Mindegy, hogy kiruccanunk a világ valamely pontjára, vagy beruccanunk a belsőnkbe, a hatás maradandó és a jövőnket meghatározó lesz. Amit megélünk, az a miénk, azt el nem vehetik tőlünk. És végső soron az élmények hoznak színt az életünkbe, ezek száma és nívója dönti el, mennyire tartalmas volt a létünk.

6. Megtanuljuk értékelni a munkát és az eredményt. Az út, melyen végigmegyünk a nem könnyen jött siker eléréséhez, a legjobb mesterünk. Míg haladunk türelmet tanusítunk, emberileg fejlődünk, átverekedjük magunkat a nehézségeken, és érezni fogjuk tetteink súlyát. Büszkén küzdjük magunkat előre, tudjuk a sikereinkhez milyen erőfeszítésre volt szükségünk. Megbecsüljük az elvégezett munkánkat, és azt is, amit nyertünk általa. Közben van időnk felkészülni a siker megélésére. Ismeretes, hogy a lottónyertesek legtöbbje a nagy nyereményét követő 5-10 év múlva rosszabb anyagi helyzetben lesz, mint annak előtte. A könnyen jött sikerre nem lehet készen állni. Azt csak elherdálni lehet. A teljesítmény, ami mögött könny, nélkülözés, kitartás áll, és egy érett személyiség, az tartós dicsőséget hoz az életünkbe.

Konklúzió? Merjünk új dolgokat kipróbálni. Legyünk merészek, lépjünk új pályára, ismerjünk meg új területeket, szakmákat és fedezzük fel magunkban a még érintetlen képességeinket. Bátorságunk jutalma egy tartalmas, felvillanyozó, mozgalmas, élményekkel teli élet lesz. Olyan, amire belül mindig is vágytunk. Vágjunk hát bele valami újba! Andrew Matthews gondolatával zárva; "Az élet attól izgalmas, ha új dolgokat teremtünk. Ha folyton a biztonság után kutatunk, az elsorvasztja életerőnket."


Ha szereted az újdonságokat, a kockázatot, és tetszett ez a poszt, akkor like-old és oszd meg a Facebook-on.