Beleadni magunkat a közösbe

2021.05.25

Legjobb belátásunk és tudásunk szerint cselekedni nap mint nap

"Azért vagyunk itt a Földön, hogy egyedi különlegességeinkkel hozzájáruljunk a világ sorsához." (Tony Robbins)

A környezet velünk kezdődik. Nem szemlélődő biodíszletek vagyunk csupán, hanem aktív része az egésznek. Hogy mennyire tevőleges a részvételünk az változó. Függ attól, mi, milyen fontos a számunkra. Elképzelhető, hogy bizonyos téren semmilyen aktivitást nem mutatunk, más oldalon pedig szárnyalunk. Ez így rendben is van. Az egészhez való hozzájárulásunk nélkülözhetetlen. Azon a területen, ahol mi tudjuk a legtöbbet nyújtani.

Építsünk mesterművet! Van egy remek történet. Két építőipari munkást faggatnak a munkájukról. Az egyikünk fáradtan és enerváltan elmondja, hogy minden nap nagyon kimerül, mert elviselhetetlen a forróság, hatalmas a por, a kosz és mindezt azért, hogy egyre magasabbra építse a falakat. A másik lelkesen ecseteli, hogy minden nap nagyon kimerül, mert elviselhetetlen a forróság, hatalmas a por, a kosz, de tudja, milyen fontos munkát végez azzal, hogy egy katedrálist húz fel. Mindketten ugyanazt az épületet építik, ám teljesen más nézőpontból tekintenek a feladatukra. Mindannyian építünk. Ha másutt nem, a saját életünkben. Azzal, amit mondunk, amit teszünk. Ha következetesen, az értékeinkkel és céljainkkal összhangban cselekszünk, akkor valódi építőmesterré válhatunk. Ha nem, akkor csak rakjuk a téglákat egymásra, de fogalmunk sincs arról, hogy egy csodát, vagy egy viskót alkotunk.

Képviseljünk büszkén. Képviselők vagyunk. Nem a szó politikai értelmében. Önmagunkat képviseljük. A megnyilvánulásaink egytől egyik tükrözik azt, akik vagyunk, és amiben hiszünk. Könnyebb a dolgunk, ha értékek mentén élünk. Pláne, ha ezek az értékek mások számára is azok. Vagy, ha a közegünk részére is értéket teremtünk. A szavaink és a tetteink rólunk szólnak. Felelősen kell bánni velük. Amint a tehetségünkkel, a képességeinkkel is. Ha valamiben jók vagyunk ne titkoljuk el, hanem büszkén állítsuk a közösség szolgálatába. Egyedül beteljesületlen ígéret maradunk, megosztva a tudásunkat alkotókká, akár követendő példákká válunk.

Inaktív módban. A passzivitás nem bontakoztat ki. Nem mutatja meg mire vagyunk képesek. Ha nincs bennünk kellő kezdeményezőkészség, akkor álljunk be a számunkra szimpatikus kezdeményezések mögé. Pontosabban azok mögé, amelyek az értékrendszerünknek megfelelnek. Az értékek eltérhetnek az érdekektől. Lehet egy cégnek rövid távú érdeke a minél nagyobb forgalom realizálása, de ha ezért beáldozza a tisztességes üzleti magatartást, akkor ez köszönő viszonyban sincs az értékekkel, az értékességgel. Az egyik legnagyobb érték az ember. Találjuk meg önmagunk értékét és tegyük közkinccsé. A lapítás nem megoldás. Mindig várni, mondjuk az ideális alkalomra, másra, másokra nem szerencsés. Csináljunk valamit!

Összhangban magunkkal. Beáldozzuk a népszerűséget, ha egy fontos ügy megkívánja? Vagy inkább csendben tűrünk, mert úgysem változik semmi? Lehet, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de a csivitelése felébreszti az embert. Kell egy ébresztő. Kell valaki, aki elindít egy folyamatot. Az élére áll egy még nem létező csapatnak. Csak akkor számíthatunk követőkre, ha önazonosak vagyunk. Ha látszódik rajtunk, mit képviselünk, miért fontos ez nekünk. A közösségépítés és mások támogatásának megnyerése ott kezdődik, ha tiszták, érthetőek, és a többiek számára is értékesek a céljaink, szándékaink. Azt lehet követni, aki tart valahová. Olyan helyre, ami másoknak is vonzó.

Talán szeretjük, ha az érdekeinket mások képviselik. Mert olyan kényelmes. De ezt mi is megtehetjük. És az értékeinket meg mi képviselhetjük a legjobban. És meg is kell tennünk. Valójában meg is tesszük. Amiben részt veszünk, amibe betársulunk, amihez hozzájárulunk, amihez a nevünket adjuk, abban mind benne van az erényünk. Naponta közreműködünk különböző teendőkben, rajtunk múlik mekkora odaadással, elánnal csináljuk. Találjunk olyan szférát, amely a legjobbat hozza ki belőlünk. Mert akkor mi is a legjobbat hozhatjuk ki belőle. Örömmel, lelkesen és készségeink teljes tárházával szolgálunk. Amint azt Csíkszentmihályi Mihály is megfogalmazta: "Életünk minőségét az fogja meghatározni, hogy a számunkra kiszabott hetvenvalahány év milyen tevékenységekkel telik, és mi történik tudatunkban."Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor oszd meg másokkal is a benne foglalt gondolatokat.
Fotó: LinkedIn Sales Solutions, Unsplash