Csapat vagy csoport?

2021.06.15

A jó csapatok 7 fontos jellemzője

"A csapatban nincs olyan, hogy "én", a csapat győzelmének viszont része."
(Michael Jordan)

Nem mindegy, hogy csoport vagy csapat. Csoport lehet egy csomó összeverődött ember, akikben nincs túl sok közös. Csapatot azonban csak alkotni lehet. Tudatosan, irányelvek mentén, céllal. Egy erős közösség vállvetve képes kiváló eredményt elérni a saját szakterületén. Milyen ismérvekkel rendelkezik egy jó csapat?

Összetartók. Kiállnak és küzdenek egymásért. Nem szükséges, hogy mindenben egyetértsenek, de értékrendjükben és egymás iránti tiszteletükben megegyeznek. Az egyet nem értések szülhetnek ugyan konfliktust, ezt semmilyen emberekből álló társaságban nem kerülhetjük el, de az sosem megy a munka rovására. Hiszen, azért, mert valamiben különbözünk, a kollektíván belül még nélkülözhetetlen fogaskerekek vagyunk. Az eltérések ellenére is becsüljük egymást, és tudjuk, hogy csapatban többet érhetünk el, mint egy szál magunkban.

Együttműködők. Mindenki tudja a feladatát, és mindenki számíthat is rá, hogy a feladataikat felelősen el fogják végezni. A teljesítés során egymásra vannak utalva. Természetes, hogy figyelnek magukra is, és a többiekre is. Akkor lehet gördülékeny egy közös munka, ha a szerepeinkből nem esünk ki és a legjobb képességeink szerint cselekszünk. A jó párkapcsolat is egy együttműködő csapatmunkát feltételez. A szeretet és a közös értékek összekötnek, miközben a feleknek megvan a maguk feladata, szerepe. Jó esetben ezek közös megegyezésen és önálló vállalásokon alapulnak.

Megbíznak egymásban. A bizalom légköre uralkodik a csapaton belül. Nem elég, ha megbízunk a velünk egy szinten lévő munkatársainkban. A hierarchia minden szintjén működnie kell a bizalomnak. A vezetők is hisznek az alájuk tartozók képességeiben és kompetenciájában, és a dolgozók is bíznak abban, hogy a vezetőség szem előtt tartja az ő érdekeiket is. Ha ez teljesül, akkor az embereknek nem kell folyton gyanakvóan a hátuk mögé lesniük munka közben, és kialakul a cég és a társak iránti lojalitás, elkötelezettség.

Dinamikusak. Képesek rugalmasan reagálni. Amikor valami nem jön össze, akkor elsődlegesen nem a felelősségre vonás a cél, hanem a megoldás keresés és korrekció. A fontos, hogy kollektívan megfelelő végeredményt hozzunk létre. Aztán majd foglalkozunk az illetékesség kérdésével is. De semmi esetre sem személyes indítékokkal és sértődésekkel súlyosbítva. Persze, lehetnek olyan tagok, akik rendszeresen rosszul teljesítenek. Ők nem tudnak beilleszkedni, nem is érzik jól magukat és előbb utóbb elhagyják a csapatot.

Segítőkészek. Nem hagyják magukra a társaikat. Jöhetnek nehezebb dolgok, bonyolultabb kötelezettségek, esetleg addig ismeretlen terepek. Nem szégyen segítséget kérni, és adni sem. Talán nem kapunk külön juttatás vagy dicséretet azért, mert támogatásban részesítünk egy kollégát, de abban biztosak lehetünk, hogy a kohézió növekszik általa. Illetve az érintett munkatársunkhoz fűződő viszonyunk is szorosabbá válik. A segítőkészség ad egy megnyugtató érzést a teljes közeg számára. Nem vagyunk egyedül, akkor sem, ha elakadunk. Ezzel a hittel kényelmesebb dolgozni.

Ismerik egymást. De fogalmazhatunk erősebben is, szeretik egymást. A jól összeszokott csapatokban kisebb a fluktuáció, mert a tagok megtalálják a számításaikat. És amint több időt töltenek együtt, alkalmuk nyílik szépen lassan, apránként megismerkedni. Találnak közös témákat, érdeklődési kört. És ahogy elkezdenek többet tudni a társaikról, úgy kezdik el őket mind jobban megkedvelni. Minden olyan társaságban, ahol kedvelik egymást, sokkal zökkenőmentesebben haladnak a dolgok, kevesebb a nézeteltérés, vagy könnyebb azokat feloldani.

Kreatívok. Mernek újítani, nem félnek, hogy a többiek kinevetik őket. Nem születnek új ötletek ott, ahol a szégyenérzet dominál. A fejlődéshez elengedhetetlen időnként felülbírálni azt, ami van, és megfogalmazni, azt, ami lehetne. Bátorság kell hozzá, és ez csak elfogadó és biztató közösségben teljesedhet ki. Megengedhető kell legyen az elképzeléseink feltárása, a hibázás, valamint a saját hatáskörünkbe tartozó műveletek feletti kontroll. Ezek fokozzák a kreativitást.

A Foci EB árnyékában is láthatjuk, a csapat nem szedett-vedett bagázs, nem csupán egy embertömeg, hanem egy többszereplős meghatározó tényező. Az eredményük járulékosan jelentkezik, azoknak az értékeknek a mentén, amelyeket kitűztek a zászlójukra. Ezekkel indultak, haladnak és érik el a céljaikat. Mert egy csapatként léteznek. Amint azt Fábián Juli is megfogalmazta: "A közös zenélés olyan, mint a párkapcsolat. Sokat vagyunk együtt, csapatban kell gondolkozni. Ha nincs összhang, közös nyelv, nem marad együtt egyetlen banda sem."Ha tetszett ez a poszt, akkor kövesd az új bejegyzéseket itt az oldalon vagy a Facebook-on.
Fotó: Lars Bo Nielsen, Unsplash