Eszközök és emberek

2022.04.26

Az ember nem kellék a célok eléréséhez

"Az embereket puszta eszközöknek soha ne tekintsd, bármilyen alant álljanak is. Tiszteld mindenkiben az emberi méltóságot." (Deák Ferenc)

Időnként szembesülünk vele, hogy az emberekre is eszközként tekintenek. Valamely cél eléréséhez szükséges manipulálható eszközként. A humánerőforrás, túl a céges és szervezeti értelmezésen, valóban a legerősebb energia a környezetünkben. Az emberekben mélység és nagyság rejlik, amelyek kézzelfogható értékké képesek válni. A hatásos eszközök ehhez nyújthatnak segítséget.

Nem tárgyak, emberek. Amikor az embereket eszközként kezeljük, akkor tárgyiasítjuk őket. Nem kerülhetnek egy kalap alá oktatási módszerekkel, fejlett gépparki elemekkel, ingóságokkal, ingatlanokkal. Ők a bevezetőben már említett humánerőforrást képviselik, és emberi minőségük nagyban hozzájárul a cég színvonalához is. Tovább fejleszthetjük őket képzésekkel, speciális tudással, bővített szakmai ismeretekkel, azaz különféle eszközökkel. De soha nem lehetnek az eszközök ők saját maguk. Nem az emberek kell, hogy eszközként szolgáljanak a céljaink megvalósításához, hanem az eszközök kell szolgálják az emberek céljainak megvalósítását. Köztük a miénket is.

Üzleti érdekek, emberi érdektelenség. Az üzletkötő, aki csupán a teljesítményre, a bónuszra hajt, az valószínűleg a számára legjövedelmezőbb konstrukciót ajánlja ki a vevőjének. Meg tudja magyarázni, hogy ez miért jó, de valószínűleg ez általánosságban lesz jó, és ez nem biztos, hogy egybeesik az ügyfél érdekeivel. Nem lesz személyre szabott az ajánlat, inkább olyan lesz, mint a konfekció öltöny. Van, akire rá lesz öltve és van, akin úgy áll, mint tehénen a gatya. Amikor másokat használunk a céljaink eléréshez, akkor kockára tesszük a tartós kapcsolatot, az azonnali nyereség és haszon miatt.

Első az ember. Ellenben a jó üzletkötő az embert teszi első helyre, az ő igényeit térképei fel, az ő kívánságait veszi figyelembe. Aztán ehhez passzítja az elérhető eszközöket. A legjobbat nyújtja neki. Talán így nem a legmagasabb profitot éri ezzel az üzlettel. De elér valami sokkal értékesebbet, az ügyfél bizalmát és lojalitását. Rásózhatunk valakire egy méreg drága holmit egyszer, de ha csalódik benne, akkor bennünk és a cégünkben is csalódik. Nem mehetünk vissza újabb üzletet kötni és azt is leshetjük, hogy tovább ajánljon minket. Ha nem azt kapta, ami nekünk a legjobb, hanem amire valójában szüksége volt, akkor bízik bennünk. Akkor újra felkereshetjük. Akkor ajánl minket. Miért? Mert megoldottuk egy problémáját. Mert egy eszközünket a szolgálatába állítottuk. Ez eszköz őt is és minket is eredményesen szolgált.

Számos okok. Sok vállalkozásban a befolyó pénz mennyiségére koncentrálnak. A kollégák feladata a minél borsosabb üzletek megkötése. Persze, a vezetőség nem erről beszél, de amikor a kisfőnökök hajtani kezdik a munkatársakat a hónap második felében, a lehető legjobb számok produkálása végett, már valahol ez számít. Mit mutat a bevétel? Mennyire tükrözi a realitást? Egyáltalán miként áll össze? Csalóka lehet például a húzótermék. Az valóban ennyire jó, vagy csak azért népszerű mert a hozama miatt azt igyekszik a cég lenyomni a vásárlók torkán? Vagy képben vannak azzal, hogy a bevétel hány százaléka származik visszatérő vásárlókból? Egy szám önmagában nem túl beszédes, de ha felbontjuk, elemezzük, akkor megered a nyelve és sokat mond. Az jó eredménynek érezhető hasznot kell hoznia. Nem csupán anyagi szempontból. A pénz megtérülése gyakran egyet jelent a kis gömböc mentalitással, a piac gyors és azonnali bekebelezésével. Ez inkább pénzkeresés, és nem megtérülés. Az utóbbit a helyes befektetés biztosítja. Például, ha hosszútávon gondolkodunk és az emberekre fókuszálunk.

A jó eszközök és jó eszközhasználók arról ismerszenek meg, hogy az embert állítják a középpontba. Egy üzletkötésnél, egy technikai vagy tudásbeli fejlesztésnél ezt érdemes szem előtt tartani. Mit segít ez az adott embernek? Támogatja a jólétét? Miért jó ez az ott dolgozóknak? Könnyebbé teszi a munkájukat? Időt spórol meg? Egységesebbé teszi a csapatot? Javítja a kommunikációt az információ áramlást? Optimalizálja az energiákat? Bármi lehet az ok, csak legyen pozitív és előremutató a másik ember szemszögéből. Mert az eszközök vannak értünk és nem mi értük. A tizennegyedik dalai láma is figyelmeztet erre: "Ugyanazokért az alapvető emberi célokért dolgozunk és küzdünk. Közben azonban nem vesszük észre, mennyire fontos, hogy e célok eléréséért tisztességes eszközökkel harcoljunk. Az eszközt, a módszert mindig úgy kell megválasztani, hogy lehetőleg ne romboljunk vele."Ha tetszett ez a poszt, akkor az emberekben ne eszközöket, hanem erőforrásokat láss.
Fotó: rawpixel.com, freepik