Felépítés szóról szóra

2017.07.09

Egy szokás, ami minden kapcsolatunkat jobbá teszi

"Az az igazság, hogy gyakran éppen a legfontosabb, a legigazabb szavak akadnak el valahol a szívünk és a szánk között." (Irene Adler)

Negatívumok. Életünket nagy mértékben meghatározzák. Elég csak a digitális vagy nyomtatott sajtóra gondolni, mennyivel vannak túlsúlyban a negatív hírek és információk. Ehhez vagyunk szoktatva. Kritika, ármány, szenvedés, bűnözés, stikli. A mindenütt jelenlévő trollokról nem is beszélve. Ha látta volna előre Tolkien, hogy a homály alattvalói ilyen mértékben begyűrűznek a világunkba, bizonyára inkább szakácskönyveket írt volna.

Azonban bármilyen nyomósan jelen van életünkben a negatív, sorsunk tudatos formálásában minden esetben a pozitív dolgok az irányadók. Mutasson valaki csak egy embert, aki szándékosan negatív döntéseket hoz maga érdekében. Vannak eltévelyedettek, és önpusztítók, de őket is sok esetben a vágy hajtja, az azonnali öröm, élvezet. Figyeljük meg, amikor el akarunk érni valamit, akkor mindig optimistán tervezünk. Egy új munka kapcsán jobb képességekre igyekszünk szert tenni szakmailag. Egy új pár megszerzése esetén a legjobb oldalunkat mutatjuk. De egy új autó vagy lakás esetében is a lehető legmegbízhatóbb emberekkel beszélünk a témában, hogy a lehető legjobb kocsit vagy kecót vehessük meg.

Vagyis életünk felépítéséhez jó és egyre jobb dolgokra van szükségünk. Ez igaz a kapcsolataink terén is. Ha megtanulunk inkább derűlátóbbak lenni, mint borúlátók, és ezt szóban is kifejezésre juttatjuk, olyasmit adunk a környezetünknek, ami felemeli őket. Ha felépítjük az embereket, olyan közeget hozunk létre, mint magas hegyek csúcsán a levegő, ritka. Nem ez a szokás, de ha mi szokásunkká tesszük, borítékolható lesz a kapcsolatokban aratott sikerünk. Hogyan és kiket építsünk fel?

Kezdjük magunkkal. Mit mondunk saját magunknak? "De hülye vagyok" vagy "megint elszúrtam, egy vesztes vagyok". Ha ezt programozzuk, akkor így is lesz. Sajnos ezek a mondatok keményen gyilkolják az önbizalmunkat és önbeteljesítővé válnak. Nyugodtan helyettesítsük ilyesmivel; "Ezt elrontottam ugyan, de legközelebb jobban figyelek majd" illetve "ügyetlen voltam, semmi gond, kijavítom". Irtó kényelmetlen pozitív állításokat mondanunk magunknak, de a csüggesztő helyzetekben is menthetővé válik az önértékelésünk. A magas és helyes önbecsülés pedig segítségünkre van életünk minden területén elérendő eredményeinkben. Legyünk a barátunk, ne az ellenségünk. Biztassuk magunkat, ne becsméreljünk.

Folytassuk otthon. Építsük fel a párunkat, a gyermekeinket. Nem olyan vészesen nehéz megdicsérni mondjuk a vacsorát vagy mondani egy bókot a kedvesünknek. Ahogy a vacsora asztalnál azt is megemlíthetjük, hogy a lurkó milyen szépen összepakolt a szobájában vagy mennyire büszkék vagyunk az iskolai kiemelkedő érdemjegyeire. Ne dicsérjünk ész nélkül mindent a gyerekkel kapcsolatban. Méltató szavaink legyenek megalapozottak, konkrétak és nyilvánosak. Igen a felépítés lehet mások előtti is, de még akár az illető háta mögött is elhangozhat. Ez utóbbi egyébként a szégyenlősebbeket nem hozza elpirulós helyzetbe. De nekik is jól esik, ha visszahallják valakitől azt, amiben jók, eredményesek, ügyesek. A nyilvános elismerés hatása is erőteljes. Amikor mások előtt hangoztatjuk mennyire büszkék vagyunk a társunkra, akkor ez nem csak a kapcsolatunkat mélyíti, hanem a jelenlévőkre is jótékony hatást gyakorol. Természetesen akkor, ha ez nem egy népszerűségnövelő képmutató hazugság, hanem őszinte és igaz indokokon, érzelmeken alapul. John Gray mondta; "Minden férfi tudja, hogy amikor a felesége értékeli apró gesztusait, egyre többet és többet szeretne a kedvére tenni. Az elismerés tehát nagyon fontos. Mindenből a jót hozza ki, és pozitív válaszra késztet." A családi önértékelésnek építése kapcsán arra figyeljünk oda, hogy semmi esetre se építsük le az anyóst, az apóst és az egyéb rokonokat. Még, ha megérdemlik, akkor sem, mert ezzel rossz példát mutatunk, és tuti biztos, előbb-utóbb vissza fogjuk hallani a csemetéinktől.

Vigyük el az otthonunkon kívülre. Mondjuk a munkába. Munkatársaink felépítése jót tesz a cég hírnevének egyben a cégen belüli morálnak is. Például egy ügyfél érdeklődésére összehozhatjuk azzal a kollégánkkal, aki a téma szakértője, de ezt megtehetjük a szimpla "kapcsolom a kollégát" kifejezés helyett valami bővebbel. Ilyesmivel; "Máris adom Önnek a munkatársunkat, aki kifejezettem ezekben a kérdésekben tud gyors és gyakorlatias válasszal szolgálni, valószínűleg az Ön problémájára is lesz egy megoldása." De kiemelhetjük még ennél is konkrétabban a jó tulajdonságait a munkaerőnknek, akit a partnerünk figyelmébe ajánljuk. Ez erősíti a bizalmát az érdeklődőnek irántunk. Megmutatja, hogy ismerjük a cégünk embereit és magunk is bízunk a tudásukban. Ha már beszélünk ugyanakkora erőfeszítés a jóról, mint a rosszról beszélni. A munkahely belső kommunikációjában is éljünk a jóhírkeltés pozitív hatásával. Tartózkodjunk mások kibeszéléstől, akár nyilvánosan, akár négyszemközt. Közösség romboló és a személyes megítélésünket nézve is káros következményeket vonhat maga után. Ahogy Eva Stachniak fogalmaz; "Hatalmat nyerünk vagy veszítünk minden lépésünkkel, minden hangrezdülésünkkel. Nem csak a szavak számítanak, hanem a hangsúly és a hanglejtés is."

Leszámítva a belső beszédünket, a felépítés egy olyan dolog, amelyet nem adhatunk meg magunknak. A mondás is tartja, az öndicséret büdös. És nagyképű, ezért az emberek számára ez távolságtartást generál. Azonban bárki számára megadhatjuk. És ha így teszünk mi is visszakapjuk majd ezt a közegünktől. Persze nem csak a szavaink építenek fel vagy le, hanem a viselkedésünk is. A tetteink még inkább kifejezik valaki iránti tiszteletünket vagy tiszteletlenségünket. Ragadjunk meg minden alkalmat, hogy szóban és cselekvésben egyaránt felemeljük a környezetünkben élőket. Végül is ezzel legalább annyira meghatározzuk magunkat, mint a többi embert. És amikor építünk, mi is épülünk. Gary Chapman gondolatát idézve; "Mindenkiben megvan a lehetőség, hogy pozitív hatást gyakoroljon a világra. Az azonban, hogy ez ténylegesen mennyire sikerül, attól függ, hogyan gazdálkodunk a lehetőségeinkkel."


Ha te is inkább építesz, mint rombolsz, és tetszett ez a poszt, akkor oszd meg másokkal is.