Háttéremberek

2022.08.12

Hogy áll a férfiak és a nők egyenjogúsága?

"A nő erős, bátor, és ha felismeri a maga küldetését, mindenre képes és alkalmas."
(Szabó Magda)

A nők helyzete társadalmunkban, bár sokat változott az elmúlt évtizedekben, még ma is élnénk vitákat vált ki. Egyesek szerint otthon van a helyük a családot ellátva és pátyolgatva, mások úgy vélik, teljes joggal megérdemlik ők is, hogy a férfiakhoz hasonlóan magasra jussanak a szakmájukban, karriert építhessenek. Vajon hol van a nők helye a világunkban?

Női sikerek, sikeres nők. Az elmúlt napok népszerű témája, hogy az idei Forma 1-es bajnokságban, az év elején toronymagasan világbajnok esélyes Ferrari miként követ el versenyről versenyre stratégiai hibákat, és kerül egyre messzebb a bajnoki trófea megszerzésétől. Ellenben a Red Bull Racing-nél külön méltatják azt a hölgyet, Hannah Schmitzet, aki az anyai feladatai mellett, vezeti a csapat stratégiai részlegét. Irányításával az időnkénti rosszabb esélyek ellenére is magabiztosan hoz jó eredményeket a csapatuk. Lehet mondani, hogy a nagy múltú maranellói istálló oly sok éve nyeretlen, hogy már azt sem tudja, hogyan is kell győzni. De arról is lehet beszélni, hogy ennyit számít a háttér. És akkor meg is érkeztünk, ahhoz a népszerű mondáshoz, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő. Ez vajon igaz? De miért pont nő? És miért mögötte? Miért nem mellette?

Helyezkedés. Az említett példa érdekes fejtegetésekre ad lehetőséget. Hisz adott egy nő, aki a színfalak mögött kiváló munkát végez. Ő a háttér, aki maximálisan kiszolgálja a csapat érdekeit. Ám közben anyuka. Meg a szakmáját tekintve elsőosztályú szakember. Nagyszerű stratéga, aki embereivel az adatokat összegezve képes gyors és győztes döntéseket hozni. Akkor ő most hol áll valójában? Az anyai szerep mellett, biztosít egy erős hátteret egy férfias sportágban? Vagy hivatásának egyik legprofesszionálisabb képviselője, aki mellesleg még anyuka is? Mögötte, mellette vagy előtte áll? Tessék, lehet választani!

Nők a pult mögött. A nők helyzete a történelem során lassan került előtérbe. A nem létező jogaik másodhegedűssé tették őket. A nagy tettekre hivatott férfiak ihletőiként, gyermeknevelőként, családi logisztikusként játszották a konzervatív szerepeiket. Még ma, az erősen férfi orientált világukban is, nehezen tudják megvetni a lábukat. De egyre inkább megmutatják, hogy ők is nagy dolgokra képesek. Miért is kellene akkor, hogy a férfiak mögött álljanak? Előbbre is léphetnének. Vagy akár helyet cserélhetnek. A férfiak meg álldogálhatnak a háttérben. Egy jó támogató, egy biztos háttér, minden helyzetben áldás. A siker általában nem egy ember érdeme. Egy filmet nem egyedül a főszereplő sztár visz sikerre, hanem egy hatalmas stáb közösen. Egy dolog, hogy ki adja az arcát hozzá, és egy másik, hogy nélkülözhetetlen a gépezet olajozott működtetése. Az pedig több emberes feladat. Miért működne ez másként otthon, valamint a hivatás tekintetében?

Közös megegyezéssel. Egyre több szó esik róla, hogy a pasik is vegyék ki a részüket a házimunkából vagy a gyermeknevelésből. És ez ne merüljön ki a fűnyírásban, illetve az esti ledorgálásban. Kifogástalanul működhet a család, ha sikerül felosztani a feladatokat. A szakmai előmenetel időigényes. Ahogy a háztartással és a családunkkal foglalkozni is az. Épp ezért igényel közös kialakítást az időbeosztás, hogy egyik fél se érezze hátrahagyva magát. Korábban ez a nők kiváltsága volt. Leginkább nekik kellett feladni az ambíciójukat a gyerekekért, a családért és azért, hogy a párjuk a választott hivatásában eredményes legyen. Manapság ez változóban van. A férfi is elláthatja az otthoni teendőket, hogy a kedvese többet tehessen a karrierjéért. És nem ritka, hogy mindkét fél szeretne szakmailag előre haladni és ehhez alakítják az életvitelüket.

Talán elmondható, hogy a felhozott mondás kissé maradivá vált. Vagy nem kellene nemekre vonatkoztatni. Bármelyik fél lehet az, aki karrierista álmokat dédelget és az biztos, hogy az eredményeihez szükség lesz egy erős háttérre. Valakire, aki megszervezi az otthon és a család egységét, egyensúlyát, intézi az ügyes bajos dolgokat. Ki elől, ki hátul áll, de ez sosem vethet árnyékot egyikükre sem. Nem lehet értékmérő köztük, nem alakíthat ki alá-fölé rendeltségi viszonyt. És a külvilág sem ítélkezhet fölöttük, mert ez kizárólag az ő privát döntésük. A viszonyítási pontjaik pedig mindig elméletiek. Ők nem előtt vagy mögött állnak valójában, hanem egymás mellett. Így tudják a legerősebben ápolni egyszerre a kapcsolatukat és a szakmai jövőképüket is. Amint azt Amy Mandeville mondta: "Két intelligens ember közötti kapcsolat sikerének alapja a két egészséges, önálló személyiség egyenjogúsága."Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor vitasd meg az ismeretségi körödben a témát. Bizonyára lesz, aki teljesen másként látja mindezt. Beszélgessetek, vitázzatok, és tegyétek ezt kulturált formában, tiszteltben tartva a véleménykülönbségeket.
Fotó: nensuria, freepik