Megválaszolatlanul

2022.09.23

Miért nem kapunk elfogadható válaszokat?

"Mihelyst tudjátok, hogy mi a kérdés, érteni fogjátok a választ is." (Douglas Adams)

Bizonyára elég korán megtanították a szüleink, ha belépünk valahová, akkor köszönjünk. Amint azt is, ha kérdeznek tőlünk valamit, arra illik válaszolni. Egy gesztus, amivel figyelembe vesszük a másikat. Egy kommunikációs elem, amely során megosztjuk az általunk birtokolt tudást a többiekkel. Teljesen természetes komponense ez az életnek. Az akciót, reakció követi. A kérdésre érkezik a válasz. Mégis számtalan esetben nincsenek válaszok. Különböző megfontolásból, de nincsenek. És van, hogy nem is lesznek.

Nem akarnak válaszolni. Próbált már valaki speciális kérdést feltenni egy ügyfélszolgálatnak? Nem arra gondolok, hogy miért volt lejárt termék a pultban, hanem mondjuk arra, hogy ha kénytelenek vagyunk önkiszolgáló pénztárat igénybe venni, akkor ezért a munkáért kérhetünk-e fizetséget? (Igazán érdekes ám meddő levelezést lehet lefolytatni ilyen témákban, talán egyszer készítek egy írást a tapasztalataimból.) Vannak kérdések, amelyekre nincs jó válasz, ezért inkább nem is próbálnak válaszolni rá. Vagyis úgy csinálnak, mintha felelnének, de valójában kikerülik az érdemi válaszadást. Kifogást keresnek, mellébeszélnek, elbeszélnek a konkrétum mellett. Türelemmel, udvariasan teszik mindezt, amolyan politikusi mentalitással. De ne is számítsunk rá, hogy elfogadható visszajelzést kapunk.

Nem tudnak válaszolni. Előfordul, hogy a kompetens egyén vagy szervezet még nem rendelkezik elég információval. Ilyenkor többnyire elköveti azt a hibát, hogy inkább nem is ad semmilyen visszacsatolást. Lapít, szépen, csendben és bízik benne, hogy vagy elfelejtkezünk róla, vagy rövidesen megérkezik a hiányzó infó és reflektálhat. Abba kevésbé gondol bele, hogy ha hosszabb ideig nem érkezik válasz, az olyan, mint bemenni egy boltba és várni az eladó felbukkanására. Csak állunk ott és tekergetjük a nyakunkat, hátha valaki észrevesz minket. Magunkra vagyunk hagyva, az érdektelenség búrája alatt álldogálva. Ennél az is sokkal jobb megoldás, ha felvállalja, hogy jelenleg még nem tudja a választ, türelmet kér és megígéri, hogy amint a birtokában lesznek a kellő ismeretek, jelentkezni fog.

Nem jó a kérdés. Olykor nem a megfelelő kérdést tesszük fel. Egy rossz kérdésre nem lehet jó választ adni. Sőt, talán egyáltalán nem lehet rá választ adni. Mi mégis várjuk, hogy történjen valami. Félreértés ne essék. Amikor tanuló fázisban vagyunk, és a tudásunk bővítése a cél, akkor nincsenek rossz kérdések. Szeretünk mértéktartóan úgy indítani, hogy: "lehet, most hülyeséget kérdezek...", de ez ebben az esetben nem számít. A tudás megszerzésekor számtalan vakfoltot kell megvilágítani és ide belefér pár egyértelműsítő, kezdetleges kérdés. Rossz kérdések akkor születnek, amikor manipulálni vagy megvezetni akarunk valakit. Jellemzően ekkor van egy válasz a fejünkben, de a másiktól is hallani akarjuk mit mond. Hogy rábökhessünk, hogy most aztán megfogtalak.

Nincs is kérdés. Ez a legizgalmasabb. Választ várni valamire, amit meg sem kérdeztünk. Nem kell azonnal kényszerzubbonyért kiáltani, elég a saját dolgainkra gondolni. Az életünk milyen sok aspektusára vonatkozóan nem rendelkezünk megfelelő válasszal? Biztosan vannak minket foglalkoztató problémák. Ezeket kaptuk a sorstól. A legtöbb esetben nyugtázzuk őket, aggódunk miattuk, rágódunk rajtuk, a megoldásukon gondolkodunk. Nehezen boldogulunk velük. Talán azért, mert nem fogalmazunk meg rájuk vonatkozó kérdéseket. Nem töprengünk azon, hogy ezt vagy azt miért kaptuk a nyakunkba? Csak elfogadjuk, hogy van és túl kell lenni rajta valahogy. A gondunk vajon a kérdés vagy a válasz? Megbetegedtünk, mert nem foglalkoztunk az egészségünk megőrzésével, tehát ez egy válasz az életmódunkra. Vagy mindenre odafigyeltünk, mégis betegek lettünk, akkor a betegség legyűrése a kérdés, és újra az egészségessé válás hogyanja a válasz. A kihívásaink lehetnek kérdések is és válaszok is. Nekünk kell meghatároznunk a mibenlétüket. Majd kérdéseket megfogalmazni, hogy válaszokat kereshessünk. Minél pontosabb a kérdésünk, annál találóbb válaszaink lesznek.

A kérdések és a válaszok kéz a kézben járnak. Szükség van jó kérdésekre, hogy ráleljünk a jó válaszokra. Aki eleget gyakorol, az egyre minőségibb kérdéseket fogalmaz majd meg. Így emelkedik a kapott válaszok színvonala is, és ha rajtunk múlik egyre kevesebb megválaszolatlan kérdőjel marad az életünkben. Másokat nem tudunk rávenni, hogy mindenképp válaszoljanak nekünk, de saját magunkra hatással lehetünk. Rubik Ernő szerint: "Változást kétféleképpen érhetünk el: vagy találunk egy új választ egy régi kérdésre, vagy találunk egy új kérdést, amit előttünk még soha senki nem tett fel. Ki tudja, melyik a nehezebb?"Ha tetszett ez a poszt, akkor kérdezz bátran. És felelj kreatívan.
Fotó: zinkevych, freepik