Mi jó van a házasságban?

2020.10.12

6 érték, amelyet a házasélet megadhat a számunkra

"A jó házasságot nem kapja ingyen két ember. A jó házasságot fokozatosan kell felépíteni." (Csőgl János)

A jó házasság széles hatókörrel rendelkezik. Több különböző területen fejti ki hatását. Egy szerződésre hasonlít, amely fontos alpontokban testesül meg. Nem jelenti minden alpont maradéktalan teljesülést, de a kapcsolat erősségét mutatja, mi valósul meg belőlük. Aki megházasodik, az tapasztalni fogja, hogy az alábbiak is a házasélet részét képezik.

Egy működő pénzügyi modell. Kezdjük a piszkos anyagiakkal. Nem a házassági szerződésre gondolok, bár egyes esetekben ez létfontosságú, inkább a financiális források helyes kezelésére. A felek eltérő pénzkezelése, az anyagiakról való különböző gondolkodás, sok vitát szül. Ugyanakkor a mai világban, hacsak a magas albérlet és még vadabb ingatlanárakat vesszük, könnyebb kettőnek boldogulni, mint egynek. A jó pénzügyi konstrukció a család gyarapodásában érhető tetten. A jut is, marad is elv megvalósítása. Nekünk szerencsénk volt, mert nagyjából hasonlóan vélekedünk a kérdésről, ezért nem okozott gondot a közös kassza kialakítása. De ez nem mindenkinél működik. Viszont, aminek működnie kell, hogy a bevételeikkel együttesen szolgálniuk kell a közös értékteremtést, akár tárgyi, akár vagyoni, akár szellemi vonalon.

A szeretet kiteljesedése. Ha valahol megtanulható az érzelmeink kifejezése és mély megélése, az egy elkötelezett párkapcsolat. Eleve felfokozott, szenvedélyes fellángolással indul, majd szerelemből átalakul szeretetté. Nagyszerű iskolája ez a szeretetnek, ahol izgatott általános iskolásként vetjük bele magunkat a tanulmányokba, és érett egyetemistaként teljesítjük ki a tudásunkat. És amint a munkavállalói piacon is úgy maradhatunk talpon, ha folyamatosan fejlesztjük a képességeinket, a szeretettel kapcsolatos kvalitást is ápolnunk kell. A bennünk és velünk élő szeretet folyamatosan változik, mi felelünk azért, hogy előnyünkre és kapcsolatunk javára fordítsuk. Itt sem elég az elméleti síkon megszerzett diploma, át kell ültetni az ismereteket a gyakorlatba.

A minőségi erotika. A szexualitás is hangsúlyos eleme a házaséletnek. E téren is felütheti fejét a fásultság és a megszokás. A mindig mindent ugyanúgy módival, a behúzzuk a kötelező esti testi igények kielégítését, kevés. A változatosság ezen e műfajban aztán tényleg gyönyörködtet. Na, nem partnerek változtatásról van szó, hanem a megvalósítás sokszínűségéről. Némi szerepjáték, új helyszín, közös fürdés vagy masszázs képes feldobni a dolgot. Ebben is lehetünk jobbak, és még jobbak. Lepjünk meg a párunkat és magunkat is. Őrizzük meg a kívánatosságunkat, tudjunk az idő múlásával is csábítók lenni. A gyermekszületését követően talán ritkulnak az együttlétek, de a későbbiekben, a gyermeknevelés fáradalmai mellett is lehetőséget kell teremteni a színvonalas lepedőakrobatikára. Az igényes szex az örömszerzés csodás formája, egyben izgalmas tárháza a házasságunk fejlesztésének.

Gyermekek részére nyújtott szülői útmutatás. Egy kiegyensúlyozott család kiváló háttér egy gyerek számára az egészséges mentalitású és önértékelésű felnövéshez. Ez a jövő nemzedék kiindulópontja. Nem kell tökéletesnek lennie. Belefér a hibázás, olykor a veszekedés, mert ezek természetes velejárói az életnek. Súrlódások az emberekkel, személyes kudarcélmények, bocsánatkérés adása és fogadása. Mind olyasmik, amelyekkel gyermekünk is szembesülni fog. Nem baj, ha rajtunk keresztül találkozik kihívásokkal, főként, ha a feloldást is meg tudjuk mutatni neki. Nem a konfliktus a probléma, inkább az, ha nem tudja, mit kezdjen vele, hogyan oldja meg. És persze mi is gyakorolhatunk rajtuk. Mondjuk a feltétel nélküli szeretetet. Mert nincs megnyugtatóbb a gyermekünk számára, mint ha tudatában van, tegyen bármit, itt szeretik és szeretni fogják.

Egy igazi otthon megteremtése. Az otthon nem méretétől vagy a külsőségeitől válik otthonná. Ezek otthonosabbá tehetik, de az érzést nem pótolhatják. Ahol jól érzem magam, ahol biztonságban vagyok, szeretve, tisztelve, megértve és elfogadva, az a valódi otthonom. Mit ér egy hely, ahol hunyhatok ugyan egyet, de nem szívesen vagyok ott? És mit ér egy hely, ahol tudom, hogy nincs szükségem álarcra, képmutatásra? Belépek az ajtón és lehullik rólam az egész napi megfelelés mázsás súlya, mint egy hátizsák. Az alapigényeinken túl, mint az evés, ivás, alvás, szükségünk van pszichikai szükségleteink kielégítésére is. Erre a bensőséges családi kapcsolatok, egy őszinte, szeretetteljes házastárs, az otthon kiszámítható melege tökéletes közeg. Ez az oltalom fellegvára, ahol önmagam lehetek és önmagamért szeretnek.

Folyamatos személyes fejlődés. Az együttélés számtalan nehézséget rejt. Hisz az ember mindig változó tényező, még egy állandónak tűnő kapcsolatban is. Így aztán a kapcsolat is változik, formálódik. Nem kis toleranciát, rugalmasságot, alkalmazkodást és türelmet kívánva a résztvevőktől. Ezekben mindig van hova fejlődni. Legyünk bármily tanultak, tudatosak, jó szándékúak, újra és újra lesz olyan helyzet, amelyben rosszul reagálunk. És ez minden alkalommal lehetőséget ad a növekedésükre. Legközelebb jobbak leszünk. Aztán olykor sikerül, olykor meg nem. De ha tanulunk, nem rekedünk meg problémáknál, azaz éveken keresztül nem folyton ugyanott akadunk el, például évtizedekig ordíthatunk a kedvesünkkel, mert nem mossa el maga után a kávéscsészét, akkor fejlődőképesek vagyunk. És ennél komolyabb témákban is léphetünk előre, mint a szeretetünk kimutatása, a társunk biztatása.

Szoktam mondani a feleségemnek, ha tíz évvel korábban találkozunk, nem biztos, hogy ma együtt vagyunk. A sikeres közös élet, így a házasság is, egy érési folyamat eredménye, amely mindkét félen múlik. Jókor jó helyen születik egy párkapcsolat és a megfelelő akarattal párosítva lehet eredményessé tenni. Itt a sikert hosszútávon mérik, egymás lassú formálásában és abban a boldogságban, amelyet ezen az úton tapasztalhatunk meg és élhetünk át. A fenti területek mindegyike képes hozzájárulni ennek az útnak az érdemeihez. Székely János szerint: "Egy szép házasság olyan, mint egy szimfónia, ahol két dallam szól, de nem egymásba beleharsogva, hanem egymást erősítve. Egy szép házasság két embernek szinte emberfölötti remekműve."Ha tetszett ez a poszt, akkor nyomj egy like-ot és csatlakozz az oldal követőihez, hogy első kézből értesülj az új bejegyzésekről.
Fotó: Brooke Cagle, Unsplash