Miért fontos a miért?

2021.05.20

A miértünk ismerete számtalanszor megkönnyíti az életünket

"A legrégibb emberi kérdés: a miért. Ezen a kérdésen még eddig mindenfajta logika, minden filozófia és tudomány hajótörést szenvedett."
(Erich Maria Remarque)

Egyetemes kérdés. Vagy inkább általános? Túl egyszerű ahhoz, hogy elég jelentőséget tulajdonítsunk neki. Pedig ez működteti a világot. A miért. Enged mögé láttatni. Enged megtalálni az okokat, és eljuttat az okozatokhoz. Mi ismerjük a miértünket?

Kérdezzük meg tőlünk. Szülők rémálma a kérdés: "miért?". Ezt a gyerek úgy húzza elő nap mint nap, mint gyakorlott hamiskártyás a cinkelt lapokat. Ezzel tovább görgeti a beszélgetést és kielégíti az ártatlan kíváncsiságát. Szinte minden alkalomhoz és témához illik. Mi meg ott állunk szellemi meztelenségben, amikor már nem marad más válaszunk, mint hogy: "csak". Ez a kellemetlen kérdések posztja. Mert ránk vonatkozó kérdésekkel szembesülünk. És a legkínosabb mindig magunkat tisztába tenni. Könnyebb bólogatni, hogy igen, a másik, ilyen, meg olyan és ez rá érvényes, de rám nem. Próbáljuk ki. Ezentúl, ha hallunk egy kritikát, egy véleményt, egy felvetést, gondoljuk át, hogyan viszonyul hozzánk. És mi hozzá? Van létjogosultsága magunkra vetíteni? Van közünk hozzá? Ha igen, akkor először turkáljunk a saját zsebünkben, mielőtt máséba nyúlnánk. Így nem érhet minket a tolvajlás vádja. És az sem, hogy a más szemében a szálkát is, a magában meg a gerendát sem. Most szálkásítsuk magunkat.

Az a sok miért. Mit, miért teszünk az életben? Megkérdőjeleztük valaha a helyünket, helyzetünket? Tudjuk, miért kelünk fel? Miért dolgozunk ott, ahol? Miért szeretjük a munkánkat? Miért szerettünk bele a párunkban? Miért imádjuk most? Miért a miénk a világ legcsodásabb gyermeke? Kicsit sok a kérdés? Sok a miért? Kicsit sok a rutin a napjainkban, nem? Felkelünk, mert az ébresztő felvert minket, és tesszük, amit kell. Rutin, szokás, kötelesség. Ez ki is tölti a napjainkat. Az ügyfeleknek ez kell, a főnöknek az, közben menni a gyerekért az óvodába, elvinni tornára, útközben bevásárolni, este füvet nyírni, vacsorát csinálni. Ez az! A csinálás az életünk. De ha hiányzik belőle a miért, akkor belőlünk is hiányzik a lelkesedés.

A miért mozgat minket. Anélkül munkagépek vagyunk, feladattal ellátott precíziós műszerek vagy dolgos hangyák a bolyban. Miért dolgozunk? Rossz válasz, hogy a pénzért. Mi van a pénzen túl? Ki van a pénzen túl? Ki az az ember, akik vagyunk, és aki pénzt kap azért, mert megvalósítja azt a jelentős dolgot. Aki többet akar keresni, az bújócskázzon a gyerekeivel. Miért akarunk többet keresni? Miért érdemeljük meg, hogy többet keressünk? Megérdemeljük egyáltalán? Vagy evezzünk a párkapcsolat vizeire. Miért nem teszünk egy kicsit többet a kedvesünkért? Miért várunk rá, hogy ő tegye meg az első lépéseket e téren? Kicsit formáljuk át a klasszikus John F. Kennedy idézetet: "Ne azt kérdezd, hogy mit tud érted tenni a párod, hanem azt, hogy te mit tudsz tenni a párodért.". Miért ne élhetnénk boldogabb kapcsolatban?

A kiválóság a miérttel kezdődik. Csinálni és valamit igazán jól csinálni óriási különbséget eredményez. Utóbbi akkor következik be, amikor van értelme annak, amit teszünk. Lehet valaki kiemelkedő és megbízható munkaerő, vállalkozó, de ezekből több tucat van. Miért éppen mi vagyunk a legalkalmasabbak? Ezt meg tudjuk indokolni? Mi az, ami miatt minket választanak? Mi a megkülönböztető jelzésünk. Állunk a csúcsforgalomban a konkurenciával együtt. Alig haladunk, az üzlet éppen csak megyeget. Ha van szirénánk, van megkülönböztető jelzésünk, akkor utat törhetünk magunknak a tumultusban is. Manapság minden területen túlkínálat van. Az emberek keresnek egy vízvezeték szerelőt, egy személyi edzőt, egy kőművest, egy marketingest, mi alapján döntenek?

A miértünk az ok. Gyakran az ár és a minőség számít. Valamint sokat nyomhat a latba az illető miértjének ismerete. Például, kertépítő vagyok. No, és akkor mi van? Kismillió kertépítő van. Olyan kertépítő vagyok, aki elkötelezett a zöld, a növények mellett. Aki figyel arra, milyen ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után a kivitelezés során. Valószínűleg keresettebb leszek azok körében, akiknek szintén lételemük a környezetünk megóvása. Nem csak az ár a döntő és a szakértelem, hanem az is, hogy mit képviselek. Megnyertük az ügyfelet, ha szellemi közösséget érez irántunk. Mert nem csupán jó termékről, szolgáltatásról, meg több évtizedes tapasztalatról beszélek, hanem arról is ki vagyok, miért vagyok az, aki, és mit jelent velem dolgoztatni. Aki ezzel nem ért egyet, az gondoljon az Apple-re. Lojális vásárlóik, akár felárat is fizetnek, és napokat állnak sorba, hogy elsők közt kaparintsák meg az új gyártmányaikat. Az Apple termékei kézzelfogható kivetülései a filozófiájuknak.

A miértünk nélkülözhetetlen önmagunk definiálása kapcsán. Ez ad értelmet, hogy ne csak félálomban kikecmeregjünk az ágyból reggelente, hanem forradalmi lendülettel vágjunk bele a mai napba. És minden napba. Hiteles, jó kiállású és elkötelezett emberekké válunk általa, aki hisz a küldetésében, legyen bármi is az. A világot mindig is ez az apró kérdés, a "miért" ösztökélte. Mert bár rövid, egyszerű, de mélységeket képes feltárni, és ezáltal erős kapcsolódásokat létrehozni. Anne Frank mondta: "Azok a kérdések, amelyeket nem lehet vagy nem szabad nyilvánosan feltenni, vagy azok, amelyeket nem lehet szavakkal jól megmagyarázni, nagyon is jól megoldhatók egyedül. Ezért aztán a "miért" szó nemcsak kérdezni, hanem gondolkodni is megtanított."Ha tetszett ez bejegyzés, akkor kövesd te is az oldalt, hogy elsők között olvashasd el az új cikkeket.
Kép: pikisuperstar, Freepik