Tapasztalatok a tartalomgyártásról

2021.06.29

7 pontban, miként készíthetők színvonalas tartalmak

"Az online világhoz két kulcs van. Ezt nem tanítják sehol, ez az én tapasztalatom: az egyik az őszinteség, a másik a szeretet. Ha őszinte ember vagy, akkor őszinte követőid lesznek." (Bihari Viktória)

Mindjárt öt éve, hogy írogatom a blogomat. A kezdetektől az volt a fő szándékom, hogy értékes gondolatokat ébresszen az oldal. Ha a cikk hagy is maga után kívánnivalót, legyen benne valami, ami elindít az olvasóban egy pozitív érdeklődést. E mellé társult a rendszeresség és folyamatosság elhatározása. Így szoríthattam sarokban magam, hogy ne álljak le és előre meghatározott időpontokban megjelenjenek az új bejegyzések. Az elmúlt évek személyes tapasztalataiból szemezgetek, amely a tartalomgyártásban gondolkodóknak adhat néhány támpontot.

Tudjuk, kinek csináljuk. Az ember mérhetetlenül boldog, ha a szerzeményeit sokan olvassák, megnézik. Azonban ezek csak számok. Beszédesek, de mégis csak számok. Ha csupán erre pályázunk, akkor hatásvadász címekkel, témákkal, képekkel operáljunk. Vagy eleve olyan tárgykört válasszunk, amely kattintásvadász. Ha bizonyos szakmában, vagy valamilyen szűkebb rétegnek publikálunk, akkor ne engedjünk kizárólag a számok csalóka csábításának. Hiába nyitják meg sokan, ha valójában el sem olvassák. A gyakori és értéket adó bejegyzéseknek hosszútávon sokkal nagyobb ereje van, még akkor is, ha nem mindet olvassák el rengetegen. Ez ne szegje kedvünket, adjunk azoknak, akik tényleg megtisztelnek a figyelmükkel.

Állandó anyaggyűjtés. Mivel néhány naponta el kell készítenem egy cikket, ezért nyitott szemmel és füllel járok. Az aktuális témát, mondhatni az utcán találom meg. Az élet a legnagyobb ihletforrás. A benyomások, a személyes történések, a beszélgetések, az olvasott cikkek, könyvek, blogok, idézetek, a látott filmek, a meghallgatott podcastok, mind, mind alkalmasak arra, hogy közlésre érdemes ötletet szüljenek. Így hálózza be az anyaggyűjtés a mindennapokat. És olykor egészem más területről érkezik az inspiráció. Az egyik kedvencem, amikor egymástól teljesen eltérő témaköröket lehet egy íráson belül párhuzamba állítani. Ilyenkor van elemében a kreativitás és akár kialakulhat egy újszerű nézőpont.

Rendezett mondanivaló. Fontos, hogy ne céltalanul írjunk. Akarjunk mondani vele valamit. A közlési vágy manapság óriási, de ha megnézzük, egy rakás közlendőnek semmilyen hozzáadott értéke sincs. Egy cikken belül is jussunk el A-ból, B-be. Legyen egy irány, egy cél, ahova tartunk. Osszuk fel ezt fogyasztható, rövidebb etapokra, bekezdésekre és adjunk egy keretet az egésznek. Általában a felvetett kérdéssel kezdünk, majd a végén erre, illetve a rá adandó válaszra térünk térünk vissza. Én kifejezetten szeretek a megjelenésnek is adni egy keretet, például egy kezdő és egy befejező idézettel. De akár jól eltalált fotókkal is keretezhetünk vagy tagolhatunk.

Ízléses fűszerezés. A fogalmazáson és helyesíráson túl a fogyaszthatóságot jelentősen befolyásolja az a stilisztikai eszköztár használata. A csattanós vagy tanulságos sztorik, történetek, valós esetek megidézése. Hasonlatok alkalmazása és képekben való gondolkodás, mind elősegítik a befogadhatóságot. De a humor is olvasmányosabbá és élvezetesebbé teszi az irományt. Akárcsak főzésnél, a különböző csipetnyi ízesítők megfűszerezik az ételünket. Ha túl sokat teszünk belőlük, az elnyomja a harmonikus ízvilágot. De a megfelelő mennyiségben felerősítik a mondandónkat, ezáltal mélyebb hatást gyakorolhatunk az olvasókra. A képek is megfoghatóbbá teszik a cikket. Alkalmazzunk saját vagy stock fotót, de ne felejtsük el feltüntetni az alkotót és a forrást.

Hivatkozások használata. Érdemes élni a hivatkozások erejével. Ha már foglalkoztunk az aktuális téma aspektusaival korábban, akkor nyugodtan linkeljük be az adott cikket. Ezzel lehetőséget adunk az olvasónak, hogy megismerkedjen behatóbban a területtel, ha szeretne, és egyben a látogatottságunkat is növeljük. Persze ne essünk túlzásba, két, három hivatkozás elegendő egy bejegyzésen belül. És nyugodtan linkeljünk be külső forrásokat is, ha kell kérjünk engedélyt rá. Így nem kell mindent részletesen leírnunk, az érdeklődök első kézből nézhetik meg az ötletet adó oldalt, írást vagy rendezvényt, videót, könyvet, bármit. Átvezethető az olvasó, tovább görgethető a tudás.

Figyelemfelkeltő és gyakorlatias. A figyelem felkeltésére szolgálnak az olyan címek, amelyek "X" tippre vagy "Y" okra utalnak (lásd e poszt címét is). Indulásnak jók, de még jobb, ha érdemi információ is társul hozzájuk. Elsőre kattintásvadász a "hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt" formula. Hogy ne maradjon az, igazából erről kell szóljon az írás, és érthetően végig kell tudjuk vezetni a pontokon az embereket. Ha mondjuk egy több részes kép falra rögzítését taglaljuk vagy a faház építést, akkor lépésről, lépésre haladva, gyakorlatiasan haladjunk, még akkor is, ha túl szájbarágósnak hat. Gondoljunk rá, hogy ami a mi szakmánkból adódóan kézenfekvő, az egy laikusnak nem az. Neki az alapokra is szüksége van ahhoz, hogy ne vesszen el a szövegben félúton. Különben mi is elveszítjük az érdeklődőt félúton.

Legyen helye az életünkben. Tartalmat készíteni időigényes dolog. Ezt felismerték a nagyobb cégek is, ahogy nem véletlenül jelentek meg a tartalommarketinggel foglalkozó platformok sem. Akár írunk, akár videót készítünk, ha minden tevékenységünk tetejére próbáljuk ráilleszteni, nem fog menni. Nem adunk neki elég felkészülési, valamint elkészítési időt, és éppen az fog hiányozni belőle, amiről szólnia kellene, az igényesség. Helyet kell találnunk neki a beosztásunkban. Kitapasztaljuk majd, hogy általánosságban mennyi időre van szükségünk egy-egy anyag magvalósításához. Ezt be kell írnunk a naptárunkba. Kizárólag akkor vágjunk bele, ha nem sajnáljuk az időt rá. Nálam is előfordul, hogy éjszakába nyúlóan foglalkozom egy új bejegyzéssel. De addigra a legtöbbször már az alapok, a váz megvan, csak össze kell állítani. Ez még hosszas munka, de előre számítok rá, számolok vele, azzal is, hogy éjjel fogom befejezni.

Ez mindössze pár alapgondolat. Ennél jócskán több technika, praktika, trükk létezik, amivel kiváló tartalmak készíthetők. Egy olyan területről beszélünk, ahol nap, mint nap jelennek meg új jelentkezők, próbálkozók, viszont kevesen maradnak talpon tartósan. Hiányzik a kitartásuk, a folyamatos alkotáshoz. Gyors sikert remélnek, amire lehet is esélyük, de nem számolnak a még gyorsabb mulandósággal. És ami a legfontosabb, híján vannak a valós tartalomnak, legyen értékes, hasznos vagy szórakoztató. De az értékteremtő lehetőség, hála az internetnek, soha nem volt ennyire elérhető bárki számára, mint ma. Oravecz Nóra szerint: "Akik online sikeresek, azok nem azért értek el eredményt, mert van valamiféle emberfeletti képességük annak megérzésére, hogy mire kíváncsiak az emberek. Egyszerűen hosszú évekig tesztelték, hogy nekik mi jön be a legjobban, hogyan tudnak kapcsolódni a közösségükhöz, majd rengeteget gyakoroltak - bármit építesz online, ez lesz az alapja."Ha tetszett ez a poszt, akkor csatlakozz az oldalt követőkhöz. És böngéssz még a cikkek között. 
Fotó: Chris Spiegl, Unsplash