Újévi fogadalmak

2016.12.31

Tiszavirág életű ígéretek vagy valódi célok?

"Ahogy a mindennapjainkat töltjük, úgy éljük az egész életünket."
(Annie Dillard)

Van az úgy, hogy felfokozott érzelmi állapotban könnyelmű ígéreteket teszünk. Akár magunknak is. Mondjuk a szilveszteri mámoros forgatagban. "Jövőre leszokok, rászokok, megcsinálom, abbahagyom, befejezem, elmegyek, váltok, stb." Egy rakás a jövőnk számára meghatározó döntés, amely sok esetben nem válik a jövőnk számára meghatározó döntéssé, mert nem döntés volt, csak egy súlytalan kijelentés. Mire tartjuk magunkat? Mit ér a szavunk? Mennyire fontosak a döntéseink?

Először is mindenki szava annyit ér, amennyire az azt követő tettekben megmutatkozik. Sokan határoznak úgy, hogy januártól sportosabbra veszik a figurát, megszabadulnak némi súlyfeleslegtől, fittebbek lesznek és rendszeresen eljárnak a konditerembe. Aztán ez a lelkesedés jó ha két hétig kitart. Mert nehéz, kényelmetlen és hát időigényes. Ja kérem, tenni magunkért bizony időráfordítást igényel. Hol kezdjük, hogy ennél komolyabban vehessük a pozitív jövőnkbe vetett hitünket?

Először is ne komolytalankodjunk ha döntésről van szó. A szilveszter nagyon jó móka, isteni buli, nem ott, és nem a másnapi másnaposság kiheverésekor van helye a céljaink felállításának. Éljünk a pillanatnak, élvezzük ki az évbúcsúztatást és máskor foglalkozzunk a jövő évi terveinkkel. Az év vége mindig a számvetés időszaka is, mit értünk el idén, mit valósítottunk meg, min kell változtatnunk, mit szeretnénk a következő évben? Találjunk helyet az ünnepek környékén, amikor nyugodtan tudunk teret szentelni ezeknek a témáknak. Kellő időráfordítás szükséges a mérlegeléshez és a gondolkodáshoz. E nélkül semmit sem ér az egész.

Gary Chapman foglalkozik egy könyvében azzal, hogy igenis szükség van arra, hogy megtervezzük a családi időtöltéseinket. Sokszor úgy véljük, hogy nincs erre szükség, hiszen úgyis minden nap együtt vagyunk, látjuk egymást. Pedig a családtagokra fordított idő megmutatja az irántuk tanúsított szeretetünket. "Amilyen döntéseket a mai napon hozunk a hozzánk legközelebb állókkal való kapcsolatunkban, az valószínűleg jól tükrözi az életünk során hozott döntéseinket." írja a párkapcsolati szakértő. Ez valóban tetten érhető az emberek mentalitásában. Élünk bele a világba, elképzelésink vannak, hogy mit szeretnénk, de sosem ülünk neki ezt konkrétan megtervezni. És amíg nem rendelkezünk szilárd részletekkel, addig nem akarjuk igazán és nem is fogjuk elérni a képzeletünk fantazmagóriáit. Tisztában lehetünk a célállítás alapjaival vagy a buktatóival, amiért nem merünk célokat felállítani, de a tudás csak akkor hasznos, ha átültetjük a gyakorlatba. Tervezés nélkül kisiklik a kezünkből az időnk és az életünk.

A legtöbben a jövő évi nyaralás megszervezésével több időt foglalatoskodnak, mint az életük kialakításával. Pedig belegondolva, egy jól összeállított éves terv megvalósítása elősegíthetné a nyaralások színvonalának emelését is. Ez egy szimbiózis. Ha foglalkozunk magunkkal, a családi életünk harmonizálásával, privát életünk fejlesztésével, a szakmai előmenetelünkkel, akkor a sikereink egységesen emelhetik életstílusunkat. Ennek a komplexitásnak híján, csak részben lehetünk eredményesek. Mindenki ismer olyan embert, aki például a karrierjének él, abban kiemelkedően sikeres, de nincs ideje a gyermekeire, nem tud kikapcsolódni, mert a munka az előbbre való. Anna Quindlen így fogalmazza ezt meg; "Nem lehetsz elsőrangú a munkádban, ha csak a munkád érdekel." Igazi művészet egyensúlyba hozni életünk különböző területeit, azokra megfelelő időt és energiát szánni, és magunkat és a környezetünket is elégedetté tenni. Nem kis feladat, de nagyon fontos egy teljes és boldog élet kialakításához.

Ha már a tervezésre hajlandók vagyunk időt áldozni, akkor folytassuk azzal, hogy hagyunk is helyet a következő évi beosztásunkban, a lényeges és elérendő dolgaink részére. Ha továbbra is mindent meg akarunk csinálni, ami eddig és még új dolgokat is felvállalunk, akkor biztos a túlterheltségünk és a gyors kimerülésünk. John C. Maxwell szerint: "A hatékony prioritáskezelés azzal kezdődik, hogy kiiktatod azokat a dolgokat, melyekre nem szabad koncentrálnod.". Figyeljünk rá, hogy aktualizáljuk a teendőinket és a vágyainkat. Előfordul, hogy időközben elveszítik korábban fontos céljaink a jelentőségüket, és lelkesedés híján okafogyottá válik csak megszokásból a mindennapjainkban tartani őket. Szabaduljunk meg tőlük, cseréljük le ezeket olyan álmokra, amelyek motiválnak és mozgásban tartanak minket.

Adjunk magunknak egy tiszta lapot. Sokszor gúzsba köti tetterőnket, hogy túl meghatározónak tartjuk a múltunk történéseit. Ne engedjük meg, hogy a történtek rányomják a bélyegjüket a jelenünkre, a jövőnkre és leblokkoljanak. Volt, ami volt, elmúlt, tanultunk belőle, kész, vége. A múlt sikertelenségeinek nem egyenes folyománya a jövőbeni eredménytelenségünk. Nincs rá hatása, csak abban az esetben, ha mi tulajdonítunk neki hatásfokot. Ma okosabbak vagyunk, mint tegnap, így minden esélyünk megvan a pozitív kimenetelre.

A múlt az eredményeink tükrében sem mérvadó. Ez talán furcsa, mégis újra és újra előfordul, hogy az eddig elért sikereink adják a gátját a tovább lépésünknek. Henry Ford szavaival élve; "Több ember vall kudarcot a sikereikben, mint az igazi kudarcokban. Átvergődnek tucatnyi akadályon, legyőznek seregnyi nehézséget, áldozatokat hoznak és kiizzadják. A lehetetlent valóságra váltják át, aztán jön egy kis siker, és fejükbe száll a dicsőség. Leállnak, elcsúsznak és vége. Megszámlálhatatlanul sok ember van, akiket megállított majd legyőzött az elismertség és a jutalom.". Ha már irányba álltunk, küzdöttünk és fel is tudunk mutatni részsikereket, akkor ne álljunk le, haladjunk tovább, a terveinknek megfelelően.

Bárhol állunk is az életben, a tervezés elengedhetetlen, mert nélküle kicsúszik a kezünkből az irányítás. Ha nem mi tervezünk, akkor mások fognak velünk tervezni. Ha nem mi osztjuk be az időnket, akkor majd ezt mások megteszik helyettünk. Ezért érdemes úgy döntenünk, hogy minden nap teszünk egy-egy apró lépést a magunk érdekében. Egy nagy döntés, talán az egyik legjobb újévi fogadalom, ha kellő elszántság társul hozzá, hogy helyes kis döntéseket hoznunk a következő év minden napjában. Ezek az apró tettek a mi szolgálatunkba állnak, és lehetővé teszik, hogy olyan életet alakítsunk ki, amelyet igazán szeretnénk.

Minden blogolvasónak köszönöm, hogy az elmúlt hónapokban velem tartott. Remélem sikerült alkalmanként érdekes és értékes olvasnivalóval szolgálnom. Kívánom mindenkinek, hogy a következő esztendő egészségben, szeretetben teljen, és az élete pontosan olyan sikeres, örömteli és boldog legyen, amilyen elképzelt magának.


Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor csatlakozz a követőkhöz, és tarts velünk jövőre is.