Hol vagy tökéletes párkapcsolat?

2019.01.08

Ötletek, hogy ne romboljuk, hanem építsük a párkapcsolatunkat

"A szerelem önmagában mit sem ér, ha nem párosul egy jó adag tudatossággal, önismerettel, etikával, felelősségvállalással és néhány olyan dologgal, ami az érzelmeken túl a garancia lenne a jól működő párkapcsolathoz." (Pilát Gábor)

Sokan panaszkodunk a párkapcsolatunkra. Jobb esetben belül, magunkban, rosszabban a barátainknak, a környezetünknek. Elégedetlenek vagyunk, zsörtölődünk, morgunk, és vágyunk valami jobbra. Talán konkrétan megfogalmazni sem tudjuk, de valamiért nem érezzük rendben a kapcsolatunkat. Létezik egyáltalán tökéletes párkapcsolat? Vajon, amit ideálisnak tartanánk, az valóban az is lenne? És lehetünk boldogok, ha nem tökéletes a kapcsolatunk?

Vitamin. Ahogy a szervezetünknek szüksége van ásványi anyagokra, fitotápanyagokra, vitaminokra, úgy a vita is szerves része az emberi kapcsolatoknak. Legalábbis az egyet nem értés teljesen jogosan merül fel ott, ahol egy személynél több van jelen. Egy egészséges viszonyban márpedig két ember leledzik, akik nem lévén egymás klónjai, különböző nézetekkel, véleményekkel rendelkeznek. Ez így van rendjén. A vitás helyzeteket nem megszüntetni kell, hanem intelligensen és kulturáltan kezelni. Nem üvöltözni, étkészletet törni, hanem beszélgetni. Figyelni, értelmezni, megérteni, empátiát gyakorolni. Az ellentétek vonzzák egymást a mondás szerint. Jó ezt megőrizni a kapcsolat későbbi részében is, mert ez bizonyítja, hogy lehetünk önmagunk. Az állandó egyetértés, a vitahiány azt jelenti, hogy valószínűleg egyik fél feladta magát, az egyéniségét. Megalkuvóvá vált, aki alárendeli a vágyait, érzelmeit, akár teljes identitását a másiknak és a kapcsolatnak. Bár így nincs konfrontáció, de valószínű igaz boldogság sem. A kulcs, hogy a különbözőségek dacára is szeretettel legyünk egymás iránt.

Méltányolni. Annyira megszoktuk egymás mellett, annyira ellaposodunk, hogy valami izgalmasabbat akarunk. Él bennünk egy emlék, hogy régen valahogy elevenebbek voltunk. Ha abból visszahozhatnánk valamit, akkor tökéletesebb lenne az egész. Jellemzően nem becsüljük eléggé azt, amink van. Igaz ez a párkapcsolatunkra is. A tökélyt hajszolni felesleges, de attól még ne felejtsük el a közös életünk értékét. Egyre inkább előtérbe kerül vitatni a mai viszonyok közt a monogámia létjogosultságát, de azért az unalom ellen ne ugorjunk fejest egy másik viszonyba. Inkább pezsdítsük fel a meglévőt. Váratlan dolgokkal, meglepetésekkel, különleges programokkal zökkentsük ki az állóvízből a kapcsolatot. Az újdonságokkal felébreszthetjük az elült szenvedélyt is, hogy forróbbá tegye a légkört. Mindez energiát és időt igényel, de hát nem ezekbe feccöltünk rengeteget a kapcsolatunk hajnalán? Ma is meghálálja magát ez a befektetés.

Kinek a dolga? A család menedzselése közös projekt. Újra és újra ledöbbenek azon, amikor az egyik fél szerint ez vagy az a dolog kizárólag a másik feladata. Főleg az bosszant fel, amikor az egyik fél aránytalanul sokat vállal magára és ezt a partnere nem veszi észre. Éli az életét és eszébe sem jut, hogy némi terhet átvehetne. Mondjuk ő adja a pénzt haza ezért a többivel nem törődik. De pénzt adni jótékony célra is lehet, ahol nincs szükség a személyes jelenlétünkre, nem úgy, mint egy párkapcsolatban, családban. A gyerek sem egyik vagy másik félé, hanem mindkettőé. Ugyanígy a felelősség és a feladatok is közösek. Tisztázni ki mit csinál, besegíteni, ha szükség van rá, ez a jól működő család alapja. Nem egy egyedülálló magányos szalagmunka, hanem rugalmas együttműködésen nyugvó közösség. Jó kis közösség, amely életében jó részt venni. Persze, amint az ember kötöttséget és kötelezettséget vállal, már nem teheti mindig csak azt, amit szeretne. De az ellentétét sem, hogy aszkéta módon örökre fel kéne adni a hobbijait. Tari Annamária szerint; "Az élet mindig hoz megoldandó feladatokat és nehézségeket. Egy párkapcsolat léte és fennmaradása jócskán múlik azon is, hogy ezt a felek képesek-e együtt észlelni és megoldani, avagy inkább az történik, hogy az egyik félreáll, hogy a másik odaférjen, és csináljon valamit."

Vicceskedünk. A humor egy fantasztikus csodafegyver. Emberi kapcsolataink megerősítő eleme, amely a legnagyobb nehézségekben is a támaszunk. A megfelelő időben és helyen elsütött poén felér egy kommunikációs varázslattal. Nevetni magunkon vagy éppen másokkal nagyszerű élmény. És itt a lényeg, másokkal és nem másokon nevetni. Korántsem minden vicces, amit annak tartunk. A szarkazmus például egyike azon tényezőknek, amely jelentősen képes rombolni a románcunkon. A cinikus viccek, főként, ha társunkra irányulnak, szögek a viszonyunk koporsójába. A maróan gúnyos, a másik lebecsmérlésére irányuló, lejárató élcek nagyon messze esnek a kedves humortól. Igen, van mód egymás vicces húzására, de semmiképp nem mehet az önbecsülés kárára. Az négyszemközt sem szül jót, társaságban pedig végképp megsemmisítőleg hat. A humor fontos feltöltési forrása egy párkapcsolatnak, és segít akár a konfliktusok megoldásában is. Napi szinten a nevetés elengedhetetlen a boldog és kiegyensúlyozott életünkhöz. Formájuk jobbá privát szféránkat is igényes tréfákkal.

Amint sok más területen, a párkapcsolatunkban sem a tökéletesség a cél. A perfekcionizmus inkább eszménykép, mint a valóság, nem érdemes belepistulni az elérhetetlenségébe. Törekednünk kell a legjobbra, de el kell fogadni, hogy nem minden esetben érjük ezt el. Felesleges emiatt enni magunkat és bosszantani a párunkat. Igyekezzünk megértő, törődő, szerető és támogató közeget teremteni otthon. Ízlelgessük Almási Kitti gondolatát; "Minél tökéletesebbnek tűnik egy pár, vagyis minél inkább mentesnek a természetes kapcsolati krízisektől, annál inkább gyanakodhatunk, hogy valamit a szőnyeg alá söpörnek. Ahogyan nincs tökéletes anya, csak elég jó anya, ugyanúgy nem tökéletes párkapcsolatot érdemes keresni, hanem elég jót. Ez sokkal hitelesebb és életszerűbb a tökéletesnél, amely általában a mélyben erjedő, és a jövőben egyszer majd gejzírként feltörő problémákat igyekszik elrejteni."


A tökéletesség helyett legyen örömteli a párkapcsolatunk. Ha tetszett ez a poszt, akkor oszd meg másokkal is.
Fotó: Unsplash